Domácí hovězí burger od Chefkraus
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 hamburger - houska
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 plátek červené cibule
- 3 plátky rajčat
- 200 g mletého hovězího masa
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky drceného černého pepře
- 1/2 lžičky oregána
- 1/4 lžičky červené papriky nebo chilli
- 1 plátek sýra Cheddar
- 1 plátek slaniny
- 2 kousky ledového salátu nakrájeného na čtvrtky
- pár lístků rukoly, ale lepší je použít lístky polníčku
- Domácí omáčka AÏOLI (Aioli je tradiční česneková omáčka podávaná k rybám nebo grilovanému masu):
- 100 g zakysané smetany (16%)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kopru
- 1/2 polévková lžíce čerstvé šťávy z limetky (můžete použít i citron)
Postup Domácí hovězí burger od Chefkraus
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátou střední pánev přidáme jednu polévkovou lžíci olivového oleje. Pak přidáme cibuli a česnek a smažíme po dobu 2-3 minut, nebo dokud to nezměkne. Dochutíme solí, pepřem a bylinkami (oregáno, bazalka). Směs přeneseme do velké mísy a necháme vychladnout.
K ochlazené směsi vmícháme mleté maso, sůl, pepř a trochu strouhanky (2 polévkové lžíce). Rozdělíme směs na 4 části a každou část vytvarujeme na hamburger placičky, které jsou o něco větší, než je průměr housky.
Předehřejeme grilovací pánev na středně vysoké teplo. Doprostřed hamburger placičky uděláme dolíček (proto, aby se maso neroztahovalo do výšky a bylo stejnoměrně grilované). Hamburger placičku položíme na grilovací pánev na po dobu 3 - 5 minut (co minutu otáčíme), nebo dokud známky grilování poznáme sami. Pak otočíme placičky a nakonec přeložíme každý plátkem sýra Cheddar a grilujeme asi 1-2 minuty. Masové placičky přeneseme na talíř.
Mezitím dáme na chvíli grilovat slaninu. Hotovou slaninu položíme na hamburger placičku.
Snížime teplotu na vařící desce nebo vnitřní teplotu grilovací pánve na střední. Housku rozřízneme napůl a každou stranu housky polijeme zbývajícím olivovým olejem a posypeme oregánem. Pak vložíme na grilovací pánev po dobu asi 2 minut nebo dokud nebude lehce opečená.
Domácí omáčka AÏOLI: kysanou smetanu smícháme s česnekem a koprem, dochutíme šťávou z limetky.
Dolní část opečené housky namažeme domácí omáčkou AÏOLI, pak dáme 2 listy ledového salátu, na ně masovou placičku se sýrem, tři rajčata na plátky, posypeme červenou cibulí, dále dáme další masovou placičku a nahoru dáme propečenou slaninu a lístky rukoly nebo spíše použijeme polníček. Nakonec přiložíme horní stranu housky.