Zapečené brambory s uzeným masem a hráškem

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

30 dkg uzeného masa
90 dkg uvařených brambor ve slupce
10 dkg tvrdého sýra
1 malá konzerva hrášku
1 cibule
5 vajec
1 dl mléka nebo smetany
Na vymazání zapékací mísy:
olej nebo sádlo
Na vysypání zapékací mísy:
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Uvaříme brambory ve slupce po dobu 25 minut. Mezitím nakrájíme uzené maso, cibuli a tvrdý sýr. Slijeme nálev z hrášku a necháme na cedníku okapat.

  2. Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky nebo protlačíme přes krájecí kolečko. Smícháme s ostatními nakrájenými surovinami a s hráškem. Osolíme 1/2-1 rovnou lžičkou soli (radši méně a dodatečně dosolit) a okořeníme troškou pepře. Vše promícháme.

  3. Vymažeme zapékací mísu olejem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Do takto připravené mísy přendáme namíchanou směs a dobře rozprostřeme. Vložíme na 5-10 minut do předehřáté trouby.

  4. Rozklepneme vajíčka, na každé dáme špetku soli a rozkvedláme. Přilijeme mléko nebo smetanu a dobře rozšleháme. Brambory vytáhneme z trouby a rovnoměrně je přelijeme rozšlehanými vejci.

  5. Pečeme asi 45 minut na 170-180 stupňů. Podáváme se zeleninovým salátem, zeleninovou oblohou, tatarskou omáčkou nebo dresingem.

  6. Tip: Pokud máme hodně libové maso, poklademe brambory před pečením vločkami másla.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!