Zapečené brambory s uzeným masem a hráškem
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 30 dkg uzeného masa
- 90 dkg uvařených brambor ve slupce
- 10 dkg tvrdého sýra
- 1 malá konzerva hrášku
- 1 cibule
- 5 vajec
- 1 dl mléka nebo smetany
- Na vymazání zapékací mísy:
- olej nebo sádlo
- Na vysypání zapékací mísy:
- strouhanka
Postup Zapečené brambory s uzeným masem a hráškem
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme brambory ve slupce po dobu 25 minut. Mezitím nakrájíme uzené maso, cibuli a tvrdý sýr. Slijeme nálev z hrášku a necháme na cedníku okapat.
Po vychladnutí brambory oloupeme a nakrájíme na malé kousky nebo protlačíme přes krájecí kolečko. Smícháme s ostatními nakrájenými surovinami a s hráškem. Osolíme 1/2-1 rovnou lžičkou soli (radši méně a dodatečně dosolit) a okořeníme troškou pepře. Vše promícháme.
Vymažeme zapékací mísu olejem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Do takto připravené mísy přendáme namíchanou směs a dobře rozprostřeme. Vložíme na 5-10 minut do předehřáté trouby.
Rozklepneme vajíčka, na každé dáme špetku soli a rozkvedláme. Přilijeme mléko nebo smetanu a dobře rozšleháme. Brambory vytáhneme z trouby a rovnoměrně je přelijeme rozšlehanými vejci.
Pečeme asi 45 minut na 170-180 stupňů. Podáváme se zeleninovým salátem, zeleninovou oblohou, tatarskou omáčkou nebo dresingem.
Tip: Pokud máme hodně libové maso, poklademe brambory před pečením vločkami másla.