Cuketová buchta:D
Recepty, MoučníkySuroviny
- 2,25 hrnku hladké mouky
- 2 plné lžíce kakaa
- 1 čajová lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1,5 hrnku cukru
- 1 lžíce sušeného kardamonu nebo perníkového koření nebo mleté skořice
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1/2 hrnku podmáslí (kyšky nebo jogurtu nebo jen mléko nebo kefírové mléko apod.)
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (zhruba jedna střední cuketa)
- Na posypání:
- 150 g nahrubo nasekaných mandlí nebo ořechů
- 100 g nahrubo nasekané hořké čokolády na vaření (nemusí být)
Postup Cuketová buchta:D
Postup přípravy receptu
-
Ve větší míse si smícháme třtinový cukr s olejem a máslem a po jednom zašleháme vejce. Do této tekuté směsi pak po částech přisypáváme sypkou směs a přiléváme syrovátku (podmáslí, kefír). Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhanou cuketu, promícháme a vlijeme na klasický velký plech s vysokým okrajem.
Posypeme nahrubo posekanou hořkou čokoládou a mandlemi a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi třičtvrtě hodiny. Pokud po vpíchnutí špejle těsto nelepí, je hotovo a můžeme tuhle voňavou dobrotu vytáhnout z trouby. Necháme vychladnout.