Omáčka z řapíkatého celeru
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 celý řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 1 velká cibule
- 1 větší stroužek česneku
- 1 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- cca 700 ml masového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 60-80 g strouhané Nivy
- 2 kuličky nového koření
- sůl
- pepř
Postup Omáčka z řapíkatého celeru
Postup přípravy receptu
-
Mrkev a celer (nať uschováme) nakrájíme na menší kousky, cibuli a česnek nadrobno. Rozpustíme máslo a necháme zpěnit cibuli s česnekem. Přidáme celer, mrkev, sůl a koření. Restujeme asi pět minut, celer se krásně rozvoní.
Přisypeme mouku a chvíli mícháme. Zalijeme vývarem tak, aby byl zároveň s celerem. Zamícháme a necháme vařit doměkka. Občas promícháme. Měkkou zeleninu (bez nového koření) rozmixujeme do hladka. Hustotu upravíme dle potřeby vývarem.
Do máčky přidáme sýr a po rozpuštění i smetanu. Necháme krátkou chvíli povařit. Nakonec vmícháme jemně nasekanou nať z celeru a omáčku dochutíme. Podáváme s vařenými bramborami nebo k těstovinám.