Omáčka z uzených žeber
Recepty, OmáčkySuroviny
- cca 1 kg uzených žeber
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička uzené papriky
- 150 ml smetany na vaření
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- sůl
- pepř
- malá špetka cukru (dle chuti)
Postup Omáčka z uzených žeber
Postup přípravy receptu
-
Nejprve dáme vařit omytá žebra s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem. Vaříme v tlakovém hrnci 25-30 minut doměkka.
Rozpustíme máslo a zpěníme drobně nakrájenou cibuli a po chvíli přidáme drobně nasekaný česnek. Minutku restujeme a přisypeme papriku.
Krátce zamícháme, přidáme mouku a po orestování ji zalijeme cca půl litrem vývaru z žeber. Povaříme 15-20 minut a kdo chce hladkou omáčku, promixuje ji ponorným mixérem.
Maso obereme od kosti a přidáme do omáčky. Nakonec vlijeme smetanu a krátce povaříme. Omáčku dochutíme a podáváme s noky, knedlíky nebo klidně i s bramborami.