Jablečný koláč našich babiček
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 2 vejce
- 2-3 lžíce bílého vína (nebo mléka)
- 1 prášek do pečiva
- Jablečná náplň:
- 1 kg očištěných a nastrouhaných jablek
- 1 vanilkový pudink
- 100 g cukru krupice
- špetka skořice
Postup Jablečný koláč našich babiček
Postup přípravy receptu
-
V misce rukama smícháme všechny suroviny na těsto. Pokud by těsto nešlo spojit, přidejte ještě trochu vína. Hotové těsto dejte na chvilku do lednice, stačí, než připravíme jablečnou náplň.
Jablka očistíme a nastrouháme na struhadle, šťávu necháváme. Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a špetkou skořice.
Těsto přeložíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na dvě stejné části. Jednu polovinu těsta rozválíme na velikost plechu (25 x 35 cm) a pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo po okrajích plechu trochu zvednuté nahoru. Na těsto naložíme jablečnou náplň a druhou stranou lžíce nebo stěrkou uhladíme.
Vyválíme druhé těsto, pomocí válečku přeneseme a položíme na jablka. Přečnívající těsto na krajích ukrojíme. Vrch koláče propícháme vidličkou a upečeme.
Pečte na 180 °C. Po 30 minutách kontrolujte troubu. Pečte dozlatova. Koláč nechte úplně vychladnout a poté ho nakrájejte. Na závěr ho můžete pospat moučkovým cukrem.