Jablečný koláč našich babiček

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
250 g másla
2 vejce
2-3 lžíce bílého vína (nebo mléka)
1 prášek do pečiva
Jablečná náplň:
1 kg očištěných a nastrouhaných jablek
1 vanilkový pudink
100 g cukru krupice
špetka skořice

Postup přípravy receptu

  1. V misce rukama smícháme všechny suroviny na těsto. Pokud by těsto nešlo spojit, přidejte ještě trochu vína. Hotové těsto dejte na chvilku do lednice, stačí, než připravíme jablečnou náplň.

  2. Jablka očistíme a nastrouháme na struhadle, šťávu necháváme. Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, cukrem a špetkou skořice.

  3. Těsto přeložíme na pomoučněnou pracovní desku a rozdělíme na dvě stejné části. Jednu polovinu těsta rozválíme na velikost plechu (25 x 35 cm) a pomocí válečku přeneseme na vymazaný plech tak, aby těsto bylo po okrajích plechu trochu zvednuté nahoru. Na těsto naložíme jablečnou náplň a druhou stranou lžíce nebo stěrkou uhladíme.

  4. Vyválíme druhé těsto, pomocí válečku přeneseme a položíme na jablka. Přečnívající těsto na krajích ukrojíme. Vrch koláče propícháme vidličkou a upečeme.

  5. Pečte na 180 °C. Po 30 minutách kontrolujte troubu. Pečte dozlatova. Koláč nechte úplně vychladnout a poté ho nakrájejte. Na závěr ho můžete pospat moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!