Cuketa / patizon na paprice - bleskový bezmasý paprikáš
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 400 g mladé cukety nebo očištěného patizonu
- 1 cibule
- máslo nebo olej
- 1 plnější lžíce mleté sladké papriky
- cca1 lžíce hladké mouky
- 2 dl vývaru nebo voda a bujonem
- sůl
- 200 g zakysané smetany pokojové teploty nebo smetany ke šlehání (na vaření)
Postup Cuketa / patizon na paprice - bleskový bezmasý paprikáš
Postup přípravy receptu
-
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na másle nebo oleji dosklovata. Přidáme mletou papriku (můžeme dle chuti zkombinovat s pálivou) a necháme ji za stálého míchání krátce zpěnit. Papriku nesmažíme dlouho, aby nezhořkla a ihned ji zalijeme vývarem nebo vodou s bujonem.
Přisypeme na kostičky, hranolky, půlměsíčky nebo jinak pokrájenou neloupanou mladou cuketu či oloupaný a vydlabaný patizon a dusíme na mírném ohni, pod poklicí doměkka - na skus.
Zakysanou smetanu pokojové teploty dáme do většího hrnku a dobře ji promícháme dohladka s částí ještě nezahuštěné omáčky, kterou jsme do ní slili. Cuketu v hrnci zaprášíme moukou, promícháme a necháme krátce probublat. Pak odstavíme, přilijeme a vmícháme smetanu a už jen osolíme, případně opepříme dle chuti. Podáváme s bramborem, knedlíkem, těstovinami.
Paprikáš můžeme udělat i se smetanou ke šlehání nebo na vaření, kdy mouku rozmícháme ve smetaně, vlijeme do paprikáše a ještě krátce provaříme.