Čokoládový dort s červenou řepou

Recepty, Dorty

Suroviny

250 g červené řepy (vařené)
100 g 60% čokolády
280 g třtinového cukru
3 vejce (velká)
225 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
0,25 lžičky jedlé sody
50 g kakaa holandského
0,25 lžičky soli
200 ml oleje (slunečnicového)
máslo (na vymazání formy)
Na polevu:
100 g čokolády (60%)
100 ml zakysané smetany
3 lžíce moučkového cukru
2 lžíce vaječného koňaku
šlehačka
ovoce (na ozdobu)

Postup přípravy receptu

  1. Řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla.

  2. Nalámanou čokoládu dejte do mísy a nad hrncem s vroucí vodou ji nechte rozpustit.

  3. Mezitím cukr a vejce ušlehejte do světlé nadýchané pěny.

  4. Poté k ní přidejte čokoládu i směs mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli.

  5. Pak do těsta vmíchejte řepu a olej.

  6. Vzniklé těsto přendejte do máslem vymazané formy o průměru 20 cm a pečte asi 50 minut při 180 °C.

  7. První tři ingredience na polevu dejte do mísy, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a obsah vymíchejte dohladka.

  8. Sejměte z tepla a vmíchejte vaječný koňak.

  9. Nechte zchladnout a pak ve vlnách navrstvěte na dort.

  10. Můžete zdobit šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!