Čokoládový dort s červenou řepou
Recepty, DortySuroviny
- 250 g červené řepy (vařené)
- 100 g 60% čokolády
- 280 g třtinového cukru
- 3 vejce (velká)
- 225 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 0,25 lžičky jedlé sody
- 50 g kakaa holandského
- 0,25 lžičky soli
- 200 ml oleje (slunečnicového)
- máslo (na vymazání formy)
- Na polevu:
- 100 g čokolády (60%)
- 100 ml zakysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce vaječného koňaku
- šlehačka
- ovoce (na ozdobu)
Postup Čokoládový dort s červenou řepou
Postup přípravy receptu
-
Řepu nastrouhejte na hrubé straně struhadla.
Nalámanou čokoládu dejte do mísy a nad hrncem s vroucí vodou ji nechte rozpustit.
Mezitím cukr a vejce ušlehejte do světlé nadýchané pěny.
Poté k ní přidejte čokoládu i směs mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli.
Pak do těsta vmíchejte řepu a olej.
Vzniklé těsto přendejte do máslem vymazané formy o průměru 20 cm a pečte asi 50 minut při 180 °C.
První tři ingredience na polevu dejte do mísy, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a obsah vymíchejte dohladka.
Sejměte z tepla a vmíchejte vaječný koňak.
Nechte zchladnout a pak ve vlnách navrstvěte na dort.
Můžete zdobit šlehačkou.