Cuketový chléb se smaženou cibulí a pivem
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 350 g mladé cukety
- 500 g hladké mouky
- 1/2 kostky droždí
- 200 ml světlého piva (10 st.)
- 4 lžíce olivového oleje
- plná hrst smažené sušené cibule
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sušeného česneku
- špetka cukru
Postup Cuketový chléb se smaženou cibulí a pivem
Postup přípravy receptu
-
Cuketu nastrouháme i se slupkou nahrubo, přidáme trochu soli a necháme 20 minut vypotit. Pivo lehce ohřejeme, dáme trošku cukru, nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Mouku smícháme s vymačkanou cuketou, olejem, pivním kváskem a zbytkem surovin. Vypracujeme nelepivé těsto. Kdyby se zdálo těsto moc tuhé, přidejte trochu vody. Každá mouka je jiná, ale těsto by nemělo být řídké.
Těsto dáme asi na hodinu kynout. Vykynuté ještě propracujeme a vytvoříme šišku a necháme ještě půl hodiny kynout. (Pekla jsem ve skleněné zapékací misce vytřené olejem.) Před pečením potřeme chléb osolenou vodou.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 st. prvních deset minut. Pak teplotu snížíme na 180°C a pečeme dalších asi 30 minut. Pokud bude chleba rychle zlátnout, přikryjeme ho alobalem.