Čokoládovo - kávové créme brulée
Recepty, MoučníkySuroviny
- 60 ml smetany na šlehání
- 75 g mléčné čokolády (nebo hořké)
- třtinový cukr (na posypání)
- Na krém:
- 1 lžička instantní kávy
- 160 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 75 g krupicového cukru (já použila méně, cca 60 g)
- 1 žloutek
- 2 lžíce hladké mouky
- 125 ml smetany na šlehání
Postup Čokoládovo - kávové créme brulée
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si rozpustíme v kastrůlku čokoládu ve smetaně. Promícháme a odstavíme.
Na krém rozpustíme v hrnku kávu ve 2PL vařící vody.
Mléko, 2 PL cukru a vanilkový extrakt (můžeme použít i vanilkový cukr a tím pádem již nepoužijeme krupicový) přivedeme v kastrůlku k varu a odstavíme.
Žloutek a zbylý cukr pořádně vyšleháme.
Přilijeme kávu, prosijeme mouku, prošlaháme a za stálého šlehání přiléváme pomalu horké mléko.
Nalijeme zpět do kastrůlku a teď pozor na sražení či připálení.
Na mírném plameni za stáleho míchání necháme krém zhoustnout. Trvá to tak 3 minuty na malém plameni.
Odstavíme a ještě chvilku mícháme.
Necháme odstát a pak do krému vmícháme ušlahanou smetanu.
Vložíme do lednice a necháme vychladnout.
Na dno vhodných malých mističek rozdělíme nejprve čokoládu se smetanou a na ni navrstvíme krém.
Posypeme třtinovým cukrem a oflambujeme pistolí k tomu určenou.