Čokoládovo - kávové créme brulée

Recepty, Moučníky

Suroviny

60 ml smetany na šlehání
75 g mléčné čokolády (nebo hořké)
třtinový cukr (na posypání)
Na krém:
1 lžička instantní kávy
160 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
75 g krupicového cukru (já použila méně, cca 60 g)
1 žloutek
2 lžíce hladké mouky
125 ml smetany na šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si rozpustíme v kastrůlku čokoládu ve smetaně. Promícháme a odstavíme.

  2. Na krém rozpustíme v hrnku kávu ve 2PL vařící vody.

  3. Mléko, 2 PL cukru a vanilkový extrakt (můžeme použít i vanilkový cukr a tím pádem již nepoužijeme krupicový) přivedeme v kastrůlku k varu a odstavíme.

  4. Žloutek a zbylý cukr pořádně vyšleháme.

  5. Přilijeme kávu, prosijeme mouku, prošlaháme a za stálého šlehání přiléváme pomalu horké mléko.

  6. Nalijeme zpět do kastrůlku a teď pozor na sražení či připálení.

  7. Na mírném plameni za stáleho míchání necháme krém zhoustnout. Trvá to tak 3 minuty na malém plameni.

  8. Odstavíme a ještě chvilku mícháme.

  9. Necháme odstát a pak do krému vmícháme ušlahanou smetanu.

  10. Vložíme do lednice a necháme vychladnout.

  11. Na dno vhodných malých mističek rozdělíme nejprve čokoládu se smetanou a na ni navrstvíme krém.

  12. Posypeme třtinovým cukrem a oflambujeme pistolí k tomu určenou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!