Čokoládové řezy s červeným vínem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 2 zarovnané lžičky kakaa
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 150 g cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 4 vejce
- 250 g rozpuštěného másla
- 100 ml červeného vína
- 150 g mléčné čokolády (nebo hořká či bílá)
- Na pokapání:
- 125 ml červeného vína
- Poleva:
- 150 ml smetany
- 150 g hořké čokolády (nebo na vaření)
- 75 g másla
Postup Čokoládové řezy s červeným vínem
Postup přípravy receptu
-
Těsto: máslo rozpustíme a necháme zchladnout.
Čokoládu nasekáme na kousky.
V míse promícháme prosátou mouku, prosáté kakao a kypřící prášek. Přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo a červené víno.
Elektrickým šlehačem na středním stupni vyšleháme do hladkého těsta připomínající krém.
Opatrně vmícháme nasekanou čokoládu.
Těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180ºC asi 25 minut.
Piškot po upečení vyndáme z trouby, horký ho celý rovnoměrně polijeme vínem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
Poleva: čokoládu a máslo nakrájíme na kousky.
Smetanu dáme zahřát a těsně před tím než začne vařit ji sundáme z ohně.
Do horké smetany přidáme nakrájené máslo a čokoládu a vymícháme do hladké polevy.
Necháme 10 minut stát a pak polijeme povrch piškotu, ze kterého jsme odstranili fólii a rovnoměrně rozprostřeme.
Polevu necháme v chladu ztuhnout.