Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

500 g tvrdého sýra
100 ml oleje
500 g šunky
Na obalení:
4 vejce
200 g hladké mouky
500 g strouhanky

Postup přípravy receptu

  1. Sýr nakrájený na plátky proklademe šunkou (sýr, šunka, sýr, šunka atd.) do tloušťky, kterou požadujeme (nejlépe 1 cm, tedy 5 ks šunky a 5 ks tvrdého plátkového sýra). Následně vrstvy stlačíme, aby obě suroviny lépe držely a obalíme v klasickém trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka a ještě jednou, aby sýr nevytekl - tedy v dvojím trojobalu.

  2. Poté obalený šunko-sýr smažíme na oleji tak, aby byla jeho kůrka světlá až polotmavá (nejlépe dozlatova). Olej rozpálíme a než vložíme obalený sýr, tak teplotu snížíme, aby se sýr nepřipaloval.

  3. Smažák aneb smažený sýr jinak podáváme s tatarskou omáčkou a čerstvými bramborami, hranolky nebo jenom tak (je to žerózní a není k tomu potřeba příloha).

  4. Tento recept mám od babičky mé manželky, které zůstala šunka a plátkový sýr a vymyslela tento recept.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!