Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 500 g tvrdého sýra
- 100 ml oleje
- 500 g šunky
- Na obalení:
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- 500 g strouhanky
Postup Smažák aneb smažený sýr jinak (dle babičky)
Postup přípravy receptu
-
Sýr nakrájený na plátky proklademe šunkou (sýr, šunka, sýr, šunka atd.) do tloušťky, kterou požadujeme (nejlépe 1 cm, tedy 5 ks šunky a 5 ks tvrdého plátkového sýra). Následně vrstvy stlačíme, aby obě suroviny lépe držely a obalíme v klasickém trojobalu - hladká mouka, vejce, strouhanka a ještě jednou, aby sýr nevytekl - tedy v dvojím trojobalu.
Poté obalený šunko-sýr smažíme na oleji tak, aby byla jeho kůrka světlá až polotmavá (nejlépe dozlatova). Olej rozpálíme a než vložíme obalený sýr, tak teplotu snížíme, aby se sýr nepřipaloval.
Smažák aneb smažený sýr jinak podáváme s tatarskou omáčkou a čerstvými bramborami, hranolky nebo jenom tak (je to žerózní a není k tomu potřeba příloha).
Tento recept mám od babičky mé manželky, které zůstala šunka a plátkový sýr a vymyslela tento recept.