Čokoládová bábovka z červené řepy
Recepty, MoučníkySuroviny
- -250 g změklého másla + na vymazání formy
- -300 g třtinového cukru
- -4 vejce
- -115 g kvalitní čokolády nejlépe 70% kakaa
- -340 g pyré z upečené nebo vařené červené řepy
- -1 lžička vanilkového extraktu
- -1 lžička octa (použil jsem malinový)
- -280 g hladké mouky
- -2 lžičky jedlé sody
- -1/4 lžičky soli
Postup Čokoládová bábovka z červené řepy
Postup přípravy receptu
-
Upečenou a oloupanou řepu rozmixujeme na pyré.
Formu na bábovku vymažeme dobře máslem.
Mouku a sodu společně prosijeme do mísy, přidáme sůl, promícháme a dáme stranou.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout, ale ne ztuhnout.
Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme a zašleháváme jedno vejce po druhém.
Přimícháme vanilkový extrakt a ocet.
Přidáme pyré z červené řepy a rozpuštěnou vychladlou čokoládu. Dobře promícháme. Nakonec přimícháme směs mouky.
Těstem naplníme formu a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi 40–50 minut. Propečení kontrolujeme špejlí.
Po upečení necháme 10 minut stát ve formě a pak vyklopíme.