Filo trojhránky plněné krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g filo těsta
rozpuštěné máslo
drcené pistácie
Náplň:
4 hrnky mléka
1 hrnek smetany ke šlehání
7 plátků bílého toustoveho chleba
1/2 hrnku kukuřičného škrobu
1/2 hrnku vody
3 lžíce cukru
růžová esence
Sirup:
2 hrnky krupicového cukru
2 hrnky vody
pár kapek citrónové stavy
růžová esence

Postup přípravy receptu

  1. Na sirup smícháme cukr, vodu a růžovou esencí, přivedeme k varu, zakápneme citrónovou šťávou a svaříme na sirup, cca 15 minut. Necháme vychladnout.

  2. Kukuřičný škrob rozmícháme v 1/2 hrnku vody. Mléko, smetanu, růžovou esencí a cukr smícháme, přilijeme rozmíchaný škrob a za stálého míchání přivedeme k varu. Čerstvý toustovy chléb zbavený kůrky rozmixujeme na jemno a vsypeme do mléčné směsi. Zhruba 2 minutky povaříme. Poté odstavíme a za občasného míchání necháme zcela vychladnout.

  3. 2 ks tenkého filo těsta položíme na sebe a po celé ploše potřeme rozpuštěným máslem. Zakryjeme nyní již 1 dílem těsta a opět potřeme máslem. Ostrým nožem rozdělíme na delší obdélníky (zhruba 9 x 20 cm). Filo těsto, které máme stranou na pozdější zpracování vždy přikryjeme, má tendenci rychle schnout.

  4. Na každý díl dáme vrchovatou lžíci náplně a zabalíme. Nejprve těsto pouze přeložíme, abychom zakryli náplň. Poté levý spodní roh přeložíme k právě straně, čímž nám vznikne trojúhelník. Ten přeložíme směrem nahoru, a poté pravý dolní roh přehneme k levé straně. Způsob balení je vidět na přiložených fotkách.

  5. Připravené trojhránky položíme na plech, který jsme lehce vytřeli máslem. Máslem také potřeme všechny trojhránky po povrchu.

  6. Při 200°C 10 minut pečeme. Poté ještě horké přelijeme připraveným sirupem a posypeme drcenými pistáciovými oříšky. Podáváme vlahé nebo zcela studené.

  7. Sirupu použijte dle chutí, někdo má rád těsto více vláčné, někdo méně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!