Filo trojhránky plněné krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g filo těsta
- rozpuštěné máslo
- drcené pistácie
- Náplň:
- 4 hrnky mléka
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 7 plátků bílého toustoveho chleba
- 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
- 1/2 hrnku vody
- 3 lžíce cukru
- růžová esence
- Sirup:
- 2 hrnky krupicového cukru
- 2 hrnky vody
- pár kapek citrónové stavy
- růžová esence
Postup Filo trojhránky plněné krémem
Postup přípravy receptu
-
Na sirup smícháme cukr, vodu a růžovou esencí, přivedeme k varu, zakápneme citrónovou šťávou a svaříme na sirup, cca 15 minut. Necháme vychladnout.
Kukuřičný škrob rozmícháme v 1/2 hrnku vody. Mléko, smetanu, růžovou esencí a cukr smícháme, přilijeme rozmíchaný škrob a za stálého míchání přivedeme k varu. Čerstvý toustovy chléb zbavený kůrky rozmixujeme na jemno a vsypeme do mléčné směsi. Zhruba 2 minutky povaříme. Poté odstavíme a za občasného míchání necháme zcela vychladnout.
2 ks tenkého filo těsta položíme na sebe a po celé ploše potřeme rozpuštěným máslem. Zakryjeme nyní již 1 dílem těsta a opět potřeme máslem. Ostrým nožem rozdělíme na delší obdélníky (zhruba 9 x 20 cm). Filo těsto, které máme stranou na pozdější zpracování vždy přikryjeme, má tendenci rychle schnout.
Na každý díl dáme vrchovatou lžíci náplně a zabalíme. Nejprve těsto pouze přeložíme, abychom zakryli náplň. Poté levý spodní roh přeložíme k právě straně, čímž nám vznikne trojúhelník. Ten přeložíme směrem nahoru, a poté pravý dolní roh přehneme k levé straně. Způsob balení je vidět na přiložených fotkách.
Připravené trojhránky položíme na plech, který jsme lehce vytřeli máslem. Máslem také potřeme všechny trojhránky po povrchu.
Při 200°C 10 minut pečeme. Poté ještě horké přelijeme připraveným sirupem a posypeme drcenými pistáciovými oříšky. Podáváme vlahé nebo zcela studené.
Sirupu použijte dle chutí, někdo má rád těsto více vláčné, někdo méně.