Pasticcio

Recepty, Těstoviny

Suroviny

asi 700 ml boloňské omáčky nebo jiné vaší oblíbené italské
balíček penne
bazalka
máslo
směs itaských sýrů - např. Grana padano, Pecorino, parmazán, gorgonzola (dle chuti a zásob).
lžíce parmazánu navrch
strouhanka
bešamel:
1 l mléka
75 g másla
75 g hladké mouky
muškátový oříšek
sůl, pepř

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu rozpustíme máslo na bešamel, přidáme mouku a umícháme na mírném plameni světlou jíšku. Pak do ní nalijeme mléko, rozmícháme do hladka a provaříme. Pokud se nedopatřením udělají hrudky, omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Párkrát strouhneme muškátový oříšek, ochutíme solí a pepřem.

  2. Pekáček vymažeme změklým máslem. Penne vaříme v osolené vodě jenom 5 minut! Scedíme, vmícháme do nich natrhanou bazalku, polovinu ragú a 1/3 bešamelu.

  3. Do pekáčku vložíme 1/2 ochucených penne, poklademe tenkými plátky sýrů, pak rozetřeme zbytek ragú, další polovinu těstovin, zbytek bešamelu.

  4. Povrch posypeme parmazánem, poprášíme strouhankou, můžeme ještě poklást tenkými plátečky másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zčervenání povrchu. Chvíli necháme odpočinout a podáváme se salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!