Pasticcio
Recepty, TěstovinySuroviny
- asi 700 ml boloňské omáčky nebo jiné vaší oblíbené italské
- balíček penne
- bazalka
- máslo
- směs itaských sýrů - např. Grana padano, Pecorino, parmazán, gorgonzola (dle chuti a zásob).
- lžíce parmazánu navrch
- strouhanka
- bešamel:
- 1 l mléka
- 75 g másla
- 75 g hladké mouky
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup Pasticcio
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu rozpustíme máslo na bešamel, přidáme mouku a umícháme na mírném plameni světlou jíšku. Pak do ní nalijeme mléko, rozmícháme do hladka a provaříme. Pokud se nedopatřením udělají hrudky, omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Párkrát strouhneme muškátový oříšek, ochutíme solí a pepřem.
Pekáček vymažeme změklým máslem. Penne vaříme v osolené vodě jenom 5 minut! Scedíme, vmícháme do nich natrhanou bazalku, polovinu ragú a 1/3 bešamelu.
Do pekáčku vložíme 1/2 ochucených penne, poklademe tenkými plátky sýrů, pak rozetřeme zbytek ragú, další polovinu těstovin, zbytek bešamelu.
Povrch posypeme parmazánem, poprášíme strouhankou, můžeme ještě poklást tenkými plátečky másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zčervenání povrchu. Chvíli necháme odpočinout a podáváme se salátem.