Čočkové khirčí
Recepty, LuštěninySuroviny
- 300 g rýže
- 200 g čočky
- olej
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 5 hřebíčků
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- kousek zázvoru
- 1/2 lžičky kurkumy
- špetka pepře
- špetka chilli
- sůl
Postup Čočkové khirčí
Postup přípravy receptu
-
Rýži a čočku smícháme, důkladně propereme a necháme stát hodinu ve studené vodě (můžeme nechat i přes noc, potom je příprava kratší). Poté slijeme a necháme okapat.
Do hrnce nalijeme olej a smažíme na něm drobně nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Poté přidáme koření (hřebíček, kardamon, skořici, chilli) a zahříváme tak dlouho, až se koření rozvoní.
Vsypeme okapanou rýži s čočkou. Přidáme kurkumu a sůl, promícháme a stále mícháme, až nám všechna rýže zesklovatí. Pak nalijeme vodu 2 cm nad povrch rýže a čočky, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme doměkka (asi 20-25 minut).
Pokud se voda vsákne dřív, po částech doléváme. Výsledný pokrm by měl mít mírně kašovitou konzistenci. Na závěr vyndáme hřebíčky a podle vlastní chuti dochutíme.