Bramborové foukánky
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 750 g brambor
- 400 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 50 g droždí
- 300 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 2 žloutky
- 1 vejce
- špetka soli
- olej na smažení
- borůvková marmeláda
Postup Bramborové foukánky
Postup přípravy receptu
-
Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, pocukrujeme špetkou cukru, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Brambory uvaříme den předem, oloupeme, nastrouháme na jemno, přidáme hrubou mouku, žloutky, zbylé mléko, špetku soli a rozpuštěné máslo, vše dobře promícháme.
Přidáme kvásek a vypracujeme tužší těsto, které pak zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.
Z vykynutého těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka. Kolečka necháme na teplém místě ještě vykynout a pak je smažíme v dostatečném množství horkého oleje dozlatova po obou stranách.
Hotové foukánky na chvíli položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk.