Čočková polévka s petrželí, mrkví a řapíkatým celerem

Recepty, Polévky

Suroviny

200 g propláchnuté čočky
2 l zeleninového vývaru
2 středně velké cibule
1 mrkev
1/2 petržele
2 stonky řapíkatého celeru
2 PL másla
3 PL hladké mouky
sůl
pepř
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
2 stroužky prolisovaného česneku
1,5 ČL sušené majoránky
opečený toustový chléb na ozdobu
kolečka jednoho opečeného debrecínského párku na ozdobu
petrželka na ozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Propláchlou čočku na dvě hodiny namočíme.

  2. Po této době ji zalijeme vývarem, přidáme jednu celou cibuli, sůl, bobkové listy a dvě kuličky nového koření.

  3. Vše přivedeme k varu, pak stáhneme hořák na menší výkon a dál necháme vařit cca 30 - 40 minut. Cibuli, bobkový list a nové koření po této době vyjmeme.

  4. Na másle osmahneme druhou pokrájenou cibuli pěkně dozlatova, zasypeme hladkou moukou a umícháme světlou jíšku.

  5. Za stálého míchání ji zavaříme do polévky, vsypeme také kolečka omyté mrkve a petržele a pokrájené stonky řapíkatého celeru. Dalších 20 minut ještě povaříme.

  6. Nakonec polévku dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme ozdobené orestovanými kousky toustového chleba (nebo rohlíků) a orestovaných koleček debrecínského párku a petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!