Čočka ve smetanovém bešamelu

Recepty, Luštěniny

Suroviny

250 ml hrnek čočky
400 ml smetany 30%
2 cm silný plátek másla
1 malá cibulka nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku (prolisované)
3 lžíce hladké mouky
nastrouhaný muškátový oříšek
sůl
mletý pepř
podle zvyklostí cukr
ocet na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme od případné nečistoty, která někdy uvízne v balíčku, propláchneme a necháme ve studené vodě namočenou 2-3hodiny. Když necháme namočenou přes noc, nic se nestane. Poté čočku v cedníku důkladně propláchneme a v 1litu vody uvaříme doměkka.

  2. Mezitím v kastrolu na rozehřátém másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme světlou zásmažku. Zalijeme smetanou a za stálého míchání uvaříme bešamel(kaši).

  3. Uvařenou čočku přecedíme, vodu nevyléváme.

  4. Do smetanového bešamelu vmícháme čočku, okořeníme solí, pepřem a oříškem a podle potřeby naředíme na námi požadovanou hustotu vodou z uvařené čočky. Podle zvyklostí dochutíme cukrem a octem a ještě 10minut necháme slabým varem za stálého promíchávání povařit. Podáváme například s volským okem a kyselou okurkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!