Čočka ve smetanovém bešamelu
Recepty, LuštěninySuroviny
- 250 ml hrnek čočky
- 400 ml smetany 30%
- 2 cm silný plátek másla
- 1 malá cibulka nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 3 lžíce hladké mouky
- nastrouhaný muškátový oříšek
- sůl
- mletý pepř
- podle zvyklostí cukr
- ocet na dochucení
Postup Čočka ve smetanovém bešamelu
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme od případné nečistoty, která někdy uvízne v balíčku, propláchneme a necháme ve studené vodě namočenou 2-3hodiny. Když necháme namočenou přes noc, nic se nestane. Poté čočku v cedníku důkladně propláchneme a v 1litu vody uvaříme doměkka.
Mezitím v kastrolu na rozehřátém másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme světlou zásmažku. Zalijeme smetanou a za stálého míchání uvaříme bešamel(kaši).
Uvařenou čočku přecedíme, vodu nevyléváme.
Do smetanového bešamelu vmícháme čočku, okořeníme solí, pepřem a oříškem a podle potřeby naředíme na námi požadovanou hustotu vodou z uvařené čočky. Podle zvyklostí dochutíme cukrem a octem a ještě 10minut necháme slabým varem za stálého promíchávání povařit. Podáváme například s volským okem a kyselou okurkou.