Sladkokyselá čočka s rajčaty, domácí uzená krkovice a vejce
Recepty, LuštěninySuroviny
- 500 g čočky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- polohrubá mouka
- olej
- ocet
- uzená krkovice, 2 plátky na porci
- 1 vejce na porci
- Dále:
- zelenou petrželku a kousek kapie na ozdobu
Postup Sladkokyselá čočka s rajčaty, domácí uzená krkovice a vejce
Postup přípravy receptu
-
Čočku přebereme, dobře propláchneme, cibuli nakrájíme na drobno a česnek prolisujeme.
Nejprve uděláme cibulovou jíšku. Na pánvi s olejem osmažíme cibulku do sklovita, přidáme mouku (množství záleží na množství oleje) a uděláme světlou cibulovou jíšku, dáme ji bokem a necháme vychladit.
Čočku vaříme cca 8 minut, znovu propláchneme a dáme vařit do čisté vody. Osolíme, opepříme, přidáme česnek, krájená rajčata a vaříme, až je čočka téměř měkká. Netrvá to dlouho. Zahustíme potřebným množstvím jíšky a necháme ještě chvíli provařit. Nakonec ochutíme octem a je-li potřeba, solí a pepřem.
Uděláme volské oko, osolíme ho a plátky krkovice ohřejeme na pánvi.
Servírujeme s plátky krkovice, vajíčkem, ozdobené petrželkou a kousky kapie.