Sladkokyselá čočka s rajčaty, domácí uzená krkovice a vejce

Recepty, Luštěniny

Suroviny

500 g čočky
1 plechovka krájených rajčat
1 velká cibule
3 stroužky česneku
sůl
pepř
polohrubá mouka
olej
ocet
uzená krkovice, 2 plátky na porci
1 vejce na porci
Dále:
zelenou petrželku a kousek kapie na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Čočku přebereme, dobře propláchneme, cibuli nakrájíme na drobno a česnek prolisujeme.

  2. Nejprve uděláme cibulovou jíšku. Na pánvi s olejem osmažíme cibulku do sklovita, přidáme mouku (množství záleží na množství oleje) a uděláme světlou cibulovou jíšku, dáme ji bokem a necháme vychladit.

  3. Čočku vaříme cca 8 minut, znovu propláchneme a dáme vařit do čisté vody. Osolíme, opepříme, přidáme česnek, krájená rajčata a vaříme, až je čočka téměř měkká. Netrvá to dlouho. Zahustíme potřebným množstvím jíšky a necháme ještě chvíli provařit. Nakonec ochutíme octem a je-li potřeba, solí a pepřem.

  4. Uděláme volské oko, osolíme ho a plátky krkovice ohřejeme na pánvi.

  5. Servírujeme s plátky krkovice, vajíčkem, ozdobené petrželkou a kousky kapie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!