Červená čočka na kyselo (dietní)

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

250 g červené čočky
1 lžička soli
1 čerstvý bobkový list
2 snítky tymiánu
pár lístků bazalky
majoránka
10 g bezlepkové jíšky
2 PL bílého vinného octa
1 lžička cukru
voda

Postup přípravy receptu

  1. Čočku dobře propláchneme pod studenou vodou, dáme do kastrolu. Zalijeme třemi hrnky studené vody se špetkou (opravdu špetkou) soli a velmi zvolna pod pokličkou přivedeme k varu. Vaříme bez míchání 2 minuty, scedíme a znovu zalijeme třemi hrnky studené vody.

  2. Nyní vodu znovu osolíme, přidáme bobkový list a bylinky, zakryjeme pokličkou a zvolna opět přivedeme k varu. Poté vaříme velmi zvolna (spíše pobubláváním) asi 25-30 minut, aby čočka zvolna změkla, několikrát jí protřeseme, nemícháme.

  3. Jakmile je čočka uvařená, scedíme vodu a zachytíme ji. Odstraníme bobkový list a bylinky. Ze scezené vody vezmeme hrnek (cca 250 ml) a v kastrůlku, kde jsme vařili čočku, přivedeme k varu a zamícháme práškovou jíšku, přidáme ocet a cukr. V případě, že máme scezené vody méně, můžeme doplnit vodou nebo vývarem, máme-li po ruce.

  4. Do kastrolu nyní vrátíme scezenou čočku a chvíli mírně provaříme, dochutíme octem, solí, cukrem, v případě potřeby. Podávala jsem s opečeným buřtem a volským okem. Místo kyselé okurky jsem použila nakrájenou jarní cibulku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!