Červená čočka na kyselo (dietní)
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 250 g červené čočky
- 1 lžička soli
- 1 čerstvý bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- pár lístků bazalky
- majoránka
- 10 g bezlepkové jíšky
- 2 PL bílého vinného octa
- 1 lžička cukru
- voda
Postup Červená čočka na kyselo (dietní)
Postup přípravy receptu
-
Čočku dobře propláchneme pod studenou vodou, dáme do kastrolu. Zalijeme třemi hrnky studené vody se špetkou (opravdu špetkou) soli a velmi zvolna pod pokličkou přivedeme k varu. Vaříme bez míchání 2 minuty, scedíme a znovu zalijeme třemi hrnky studené vody.
Nyní vodu znovu osolíme, přidáme bobkový list a bylinky, zakryjeme pokličkou a zvolna opět přivedeme k varu. Poté vaříme velmi zvolna (spíše pobubláváním) asi 25-30 minut, aby čočka zvolna změkla, několikrát jí protřeseme, nemícháme.
Jakmile je čočka uvařená, scedíme vodu a zachytíme ji. Odstraníme bobkový list a bylinky. Ze scezené vody vezmeme hrnek (cca 250 ml) a v kastrůlku, kde jsme vařili čočku, přivedeme k varu a zamícháme práškovou jíšku, přidáme ocet a cukr. V případě, že máme scezené vody méně, můžeme doplnit vodou nebo vývarem, máme-li po ruce.
Do kastrolu nyní vrátíme scezenou čočku a chvíli mírně provaříme, dochutíme octem, solí, cukrem, v případě potřeby. Podávala jsem s opečeným buřtem a volským okem. Místo kyselé okurky jsem použila nakrájenou jarní cibulku.