Čočka se zelným bochánkem a zelným salátem
Recepty, LuštěninySuroviny
- asi 400 g čočky
- sůl a pepř
- cibule
- paprika
- mrkev
- citronová šťáva nebo ocet podle chuti
- kousek másla a trochu hladké mouky na jíšku
- Křupavý zelný bochánek:
- 400 g polohrubé mouky
- sůl, pepř
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- muškátový oříšek
- asi 200 ml mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- asi 300 - 400 g kysaného zelí
- Zelný salát:
- asi 300 g kysaného zelí
- sůl
- cibule
- cukr podle chuti
- citronová šťáva
- olivový olej
Postup Čočka se zelným bochánkem a zelným salátem
Postup přípravy receptu
-
Čočku uvaříme běžným způsobem a přidáme do ní na cibulce orestovanou papriku a mrkev, vše ochutíme solí a pepřem a trochu zahustíme jíškou. Ještě přidáme trochu octa nebo citronové šťávy.
Zelí propláchneme, nakrájíme a na cibuli podusíme. Necháme vychladnout a vymačkáme. Z droždí uděláme kvásek a přidáme do mouky, s ostatními přísadami a se zelím vše propracujeme a necháme vykynout. Pak těsto dáme do formiček na muffíny, které dobře vytřeme olejem. Necháme ještě chvíli kynout, pak potřeme žloutkem a posypeme kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160-180 stupňů dozlatova.
Kysané zelí nakrájíme, osolíme, přidáme cukr, nakrájenou cibuli, citronovou šťávu a trošku olivového oleje.