Slané dorty od Jitky
Recepty, DortySuroviny
- Kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí (10 g)
- 1 lžička cukru
- 290 ml mléka
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 vejce
- 2 lžičky soli
- Na ozdobu:
- poličan
- paprikáš
- herkules
- pomazánka finská
- pomazánka česnekovo sýrová (Kaufland)
- plátkový a uzený sýr
- salát
- nakládané kukuřičky
- cherry rajčata
- okurka
- ředkvičky
- olivy
- 4 vejce natvrdo
- pórek
- sýr tvrdý
Postup Slané dorty od Jitky
Postup přípravy receptu
-
Z mouky s trochou cukru a droždí, oleje, vejce, citronové šťávy, soli a mléka zaděláme těsto.
Přeložíme do jakékoliv formy a necháme v teple vykynout.
Poté je pečeme 45 minut ve vyhřáté troubě na 175°C.
Upečený korpus 2x prokrojíme, ale ještě před tím skrojíme případné nerovnosti na jeho povrchu.
Na spodní plát korpusu rozetřeme finskou pomazánku a poklademe kolečky vajec uvařených natvrdo, přiklopíme druhým plátem potřeným zespodu zbytkem finské pomazánky.
Další vrstvu tvoří česneková pomazánka, poklademe plátkovým sýrem a přiklopíme plátem potřeným zespodu zbytkem česnekové pomazánky.
Přiložíme třetí plát korpusu a celý základ dortu potřeme česnekovou pomazánkou.
Nakonec jej ozdobíme podle fantazie. Recept jsem použila od paní Ivany Egertové.