Citronový koláč s pomerančovým přelivem

Recepty, Moučníky

Suroviny

na těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru
1/2 hrnku bílého jogurtu
3/4 hrnku oleje
1/2 hrnku čerstvé citronové šťávy
2 lžičky nastrouhané citronové kůry
3 vejce
1 prášek do pečiva
na sirup:
1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
1/4 hrnku tmavého třtinového cukru
(hrnek = 200 ml)

Postup přípravy receptu

  1. Vejce, cukr, olej a citronovou stavu 5 minut slehame.

  2. Pote pridame prosatou mouku s praskem do peciva a citronovou kuru. Nakonec vmichame jogurt.

  3. Testo nalijeme do vymazane a moukou vysypane dortove formy o prumeru 26 cm a pri 160 stupnich 45 peceme.

  4. Trtinovy cukr a pomerancovou stavu smichame (do rozpusteni cukru). Zhruba 10 minut pred koncem peceni touto smesi rovnomerne polijeme kolac a nechame dopect. Nechame vychladnout a pocukrujeme.

  5. Kolac je krasne vlacny, provonen a obarven citronem. Pomerancova smes na povrchu malinko zkaramelizuje, coz dotvori celkovy dojem. Navic je kolac zcela nenarocny na pripravu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!