Citronový koláč s pomerančovým přelivem
Recepty, MoučníkySuroviny
- na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku bílého jogurtu
- 3/4 hrnku oleje
- 1/2 hrnku čerstvé citronové šťávy
- 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- na sirup:
- 1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
- 1/4 hrnku tmavého třtinového cukru
- (hrnek = 200 ml)
Postup Citronový koláč s pomerančovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Vejce, cukr, olej a citronovou stavu 5 minut slehame.
Pote pridame prosatou mouku s praskem do peciva a citronovou kuru. Nakonec vmichame jogurt.
Testo nalijeme do vymazane a moukou vysypane dortove formy o prumeru 26 cm a pri 160 stupnich 45 peceme.
Trtinovy cukr a pomerancovou stavu smichame (do rozpusteni cukru). Zhruba 10 minut pred koncem peceni touto smesi rovnomerne polijeme kolac a nechame dopect. Nechame vychladnout a pocukrujeme.
Kolac je krasne vlacny, provonen a obarven citronem. Pomerancova smes na povrchu malinko zkaramelizuje, coz dotvori celkovy dojem. Navic je kolac zcela nenarocny na pripravu.