Chřestová polévka s kuřecím masem

Recepty, Polévky

Suroviny

Tuto polévku je nejlepší vařit, pokud chystáme jiné jídlo s čerstvým zeleným chřestem. (Spotřebujeme na ni totiž odlomené spodní části, které narozdíl od bílého chřestu nejsou dřevnaté, přesto ale nejsou tak křehké jako části nad lomem).
potřebujeme tedy:
spodní části (cca 1/4 - 1/3 výhonku) z 500 g zeleného chřestu - horní křehké části použijeme sofistikovaněji než na polévku
100 g kuřecí prsa
2 lžíce másla
1-2 lžíce hladké mouky
600 ml horkého drůbežího vývaru nebo vody
200 ml mléka (nejlépe plnotučného)
1 stonek jarní cibulky
100 ml smetany ke šlehání
cukr
citronová šťáva
sůl
černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Odlomíme spodní části chřestových výhonků, očistíme je a tužší části slupky oloupeme. Vložíme do vroucí vody, do níž jsme přidali dvě lžičky soli, lžíci cukru a šťávu z třetiny citronu. Vaříme cca 10 minut. Chřest vyjmeme a s trochou vývaru rozmixujeme dohladka. Několik pěkných kousků chřestu si ponecháme na dokončení polévky. Zbylý vývar odložíme na pozdější upotřebení.

  2. Kuřecí maso nakrájíme na velmi tenké nudličky, osolíme, opepříme a dohněda orestujeme na másle. Zasypeme moukou, prosmahneme ji a zalijeme horkým drůbežím vývarem (podle potřeby uplatníme i vývar z chřestu). Uvedeme k varu, přidáme mléko a na mírné teplotě vaříme 20 minut. Pět minut před koncem přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku.

  3. Přidáme rozmixovaný chřest, dosolíme, dopepříme a na závěr přidáme sladkou smetanu a celé kousky chřestu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!