Chřestová polévka jemná jako hedvábí
Recepty, PolévkySuroviny
- svazek zeleného chřestu
- bílá část z 1 menšího pórku
- citronová šťáva
- 1 šalotka
- lžíce hladké mouky nebo 3-4 brambory
- 1/2 l smetany
- 2 dl lehkého šumivého vína (např. Prosecco)
- máslo
- olivový olej
- sůl, bílý pepř
- popř. cukr
Postup Chřestová polévka jemná jako hedvábí
Postup přípravy receptu
-
Chřest očistíme jemnou škrabkou, která bere jen tenkou vrstvičku. Ze slupek uvaříme vývar s trochou cukru a citronovou šťávou dle chuti a necháme chladit. Pak přecedíme. Od chřestů odlomíme špičky, které odložíme a zbytek chřestu nakrájíme na kousky.
Bílou část pórku a šalotku nakrájíme najemno a zpěníme na másle a oleji, zasypeme moukou nebo přidáme kostičky brambor, osmahneme, zalijeme vývarem, rozmícháme, uvedeme k varu, přidáme nakrájený chřest a vaříme za občasného míchání asi 20 minut. Pak přilijeme víno, smetanu, dochutíme solí a pepřem a provaříme. Rozmixujeme a pak propasírujeme nebo přecedíme přes hustý cedník.
Na másle osmahneme odložené hlavičky chřestu, kterými jednotlivé porce polévky ozdobíme.