Chodské koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg hladké mouky, 1 kg hrubé mouky, 2 kg polohrubé mouky, 1 kg másla, 80 dkg cukru krupice, 24 vajec, 1/4 l rumu, kůra ze 2 citronů, 1/4 l smetany, 4 dkg soli,32 dkg droždí, mléko a cukr na kvásek
- náplň: 6 kg tvarohu, 18 vajec, 2 vanilkové pudingy, 1 kg cukru, citronová kůra, rum a smetana dle potřeby (bílky ušlehat na sníh)
- náplň povidlová: povidla, rum na zředění
- náplň maková: mák, cukr, vanilkový cukr, skořice, rum. perníčky, mléko
- 1 vejce na obrubky
- zdobení:rozinky namočené na noc v rumu, mandlové lupínky
- na polití:2 šlehačky, 10 dkg cukru, šťáva z 1 citronu
Postup Chodské koláče
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, teplého mléka a cukru připravíme kvásek, když vzejde, vše důkladně propracujeme, až se tvoří na těstě puchýře.
Po vykynutí oddělujeme 21 dkg bochánky, které vyvalujeme na pečícím papíru dokulata.
Prsty vyznačíme okraje, které pomažeme rozkvedlaným vajíčkem.
Pak rozetřeme tvaroh. náplň (3 lžíce na koláč), která nesmí být ani řídká, ani hustá, prostě aby šla dobře roztírat.
Na to sáčkem s hubičkou zdobíme, neboli merhujeme vzory makovou náplní a povidly. Ozdobíme rozinkami a mandlemi.
Po upečení ještě horké poléváme šlehačkou s citr. a cukrem nebo po vychladnutí zdobíme našlehanou šlehačkou.