Chlebový věnec

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 ml polohrubé mouky
125 ml žitné chlebové mouky
250 ml + 2PL pšeničné chlebové mouky
2 KL hrubé soli
1+1/2 KL sušeného droždí
375 ml vody
polohrubá mouk na podsypání válu a poprášení těsta
V tomto případě jsou ml správně, původní recept je na hrnky, ale ml mi přijdou praktičtější:)

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme 3/4 množství polohrubé a ostatní dva druhy mouky, sůl, sušené droždí a vodu a vařečkou vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi dvě hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

  2. Potom vložíme i s mísou do ledničky a necháme asi hodinu vychladit.

  3. Vychlazené těsto vyklopíme na vál pomoučený zbylým množstvím polohrubé mouky a všechnu do těsta řádně zapracujeme. Vrátíme do mísy a necháme v teple asi 30 minut dokynout.

  4. Vyhřejeme troubu na 240°C a do ní vložíme dospod rendlík s vodou a do horní části plech na pečení.

  5. Vykynuté těsto znovu vyklopíme na vál s pomoučeným archem papíru na pečení a utvoříme věnec: Do kopečku těsta uděláme pomoučenou pěstí otvor (neděste se toho, opravdu to jde) a pomocí prstů následně vytvarujeme věnec o průměru cca 23 cm s vnitřním otvorem cca 11 cm(není podmínkou):). Necháme 15 min odpočinout.

  6. Nůžkami uděláme do těsta 12 - 14 hlubokých zástřihů a snažíme se jednotlivé paprsky vytáhnout do boků. Necháme znovu 15 min odpočinout.

  7. Na rozpálený plech stáhneme na papír z vykynutým těstem a pečeme cca 20 min dozlatova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!