Celozrnný quiche se špenátem a vejci
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Těsto (hluboká koláčová forma o průměru 28 cm):
- 120 g hladké mouky
- 140 g celozrnné špaldové mouky
- 75 g másla
- 1 čajová lžička soli
- 60 ml vody
- 1 vejce
- Náplň:
- 500 g listového špenátu (nebo mraženého)
- 3 vejce
- 500 g měkkého polotučného tvarohu
- 45 g nastrouhaného tvrdého sýru Gran Moravia nebo parmezánu
- 200 ml smetany
- větvička tymiánu
- na špičku nože muškátové oříšku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Navíc:
- 5 vajec
Postup Celozrnný quiche se špenátem a vejci
Postup přípravy receptu
-
Mouku smíchejte v míse. Přidejte máslo, lžičku soli a propracujte prsty v drobenku.
Přilijte vodu, přidejte vejce a vypracujte pružné těsto. Těsto rozválejte na plát. Vymazanou formu vyložte těstem, propíchněte několikrát dno vidličkou a vložte vychladit do lednice na 20 minut nebo do mrazáku na 5 minut.
Těstem vyloženou formu vyložte alobalem a vysypte luštěninami. Vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C a pečte naslepo 20 minut. Poté alobal s luštěninami odstraňte a pečte 5 minut.
Než se korpus předpeče, připravte náplň. Špenát přelijte horkou vodou a nechte v sítu okapat. Vymačkejte přebytečnou tekutinu.
V míse rozmíchejte 2 vejce s tvarohem. Otrhejte větvičku tymiánu, lístky přidejte k tvarohu. Přidejte muškátový oříšek, asi 2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř a promíchejte metlou. Přidejte nastrouhaný sýr, smetanu a špenát a promíchejte.
Do předpečeného korpusu nalijte směs a pečte 40 minut.
Troubu přepněte na horní ohřev. Roztlučte jedno vejce po druhém a vždy odlijte asi polovinu bílku stranou. Žloutek s trochou bílku vyklepněte na povrch koláče. Takto to zopakujte s dalšími čtyřmi vejci. Žloutky můžete propíchnout. Vložte zpět do trouby a dopečte 5 – 10 minut.