Výborný karamelový dort
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 6 vajec (žloutky oddělíme od bílků)
- 160 g krupicového cukru
- 200 g prosáté hladké mouky
- Náplň:
- 300 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 250 g změklého másla
- Karamel:
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- Poleva:
- 100 g moučkového cukru
- 20 ml rumu
- Dohotovení:
- kokos
Postup Výborný karamelový dort
Postup přípravy receptu
-
Karamel si připravíme den předem. Cukr utavíme na karamel a vlijeme do něj hotovou svařenou smetanu. Krátce povaříme a necháme vychladnout.
Z bílku a cukru připravíme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky. Nakonec vmícháme mouku. Těsto rozetřeme do připravené pečící formy vyložené pečícím papírem a pečeme při 180°C
Po upečení korpus vyndáme z formy, překlopíme a strhneme pečící papír, rozkrojíme podélně.
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém, který mícháme do vychladnutí. Pak přidáme máslo, 1/2 karamelu a vyšleháme.
Korpus potřeme 3/4 krému. Korpusy sesadíme k sobě a necháme chvíli tuhnout v lednici, pak natřeme část krému na vrch i strany korpusu.
Z cukru, 2 lžic horké vody, rumu a zbylého karamelu utřeme hladkou polevu, kterou rozeřeme na povrch dortu.
Strany obalíme kokosem.
Zbytek krému nastříkáme pomocí cukrářského sáčku po obvodu dortu.