Celozrnné špaldové housky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 300 ml mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžíce loupané slunečnice
- 1 lžíce lněného semínka
- 1 lžíce sezamového semínka
Postup Celozrnné špaldové housky
Postup přípravy receptu
-
Postup v domácí pekárně: do pekárny postupně přidáme suroviny v pořadí: mléko, olej, mouky, sůl, do opačného rohu droždí a cukr a doprostřed všechna semínka. Program těsto nebo jiný s cca 1h kynutí.
Postup bez pekárny: zaděláme kvásek z cukru, droždí, lžíce mouky a teplého mléka. Necháme vzejít. Vzešlý kvásek přidáme do prosáté mouky (smíchaná špaldová a hladká), přidáme sůl a olej a semínka. Řádně prohněteme a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, není třeba podsypávat, těsto se nelepí.
Umotáme housky nebo rohlíky podle libosti, potřemě vejcem rozšlehaným s mlékem a téměř ihned pečeme. Nenecháváme dokynout, housky pak ztratí pletení. Pečeme na nejvyšší teplotu (já peču klidně i na 250°C) dokud nezezlátnou, přibližně 15 minut, podle trouby. Ihned sundáme z plechu na mřížku.