Celozrnné špaldové housky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

300 ml mléka
2 lžíce olivového oleje
300 g špaldové celozrnné hladké mouky
200 g hladké pšeničné mouky
2 lžíce soli
1 lžíce cukru
15 g čerstvého droždí
1 lžíce loupané slunečnice
1 lžíce lněného semínka
1 lžíce sezamového semínka

Postup přípravy receptu

  1. Postup v domácí pekárně: do pekárny postupně přidáme suroviny v pořadí: mléko, olej, mouky, sůl, do opačného rohu droždí a cukr a doprostřed všechna semínka. Program těsto nebo jiný s cca 1h kynutí.

  2. Postup bez pekárny: zaděláme kvásek z cukru, droždí, lžíce mouky a teplého mléka. Necháme vzejít. Vzešlý kvásek přidáme do prosáté mouky (smíchaná špaldová a hladká), přidáme sůl a olej a semínka. Řádně prohněteme a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu.

  3. Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, není třeba podsypávat, těsto se nelepí.

  4. Umotáme housky nebo rohlíky podle libosti, potřemě vejcem rozšlehaným s mlékem a téměř ihned pečeme. Nenecháváme dokynout, housky pak ztratí pletení. Pečeme na nejvyšší teplotu (já peču klidně i na 250°C) dokud nezezlátnou, přibližně 15 minut, podle trouby. Ihned sundáme z plechu na mřížku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!