Dýničky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g Hokkaido dýně
- 400-500 g hladké mouky - podle savosti mouky
- 150-200 ml mléka
- 80-100 g cukru krupice
- 100 g másla
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 vejce
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- (stopky - pekanové ořechy nebo je udělat z těsta)
Postup Dýničky
Postup přípravy receptu
-
Dýni nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, přilijeme 100 ml vody a vaříme cca 15 minut do změknutí. Vodu slijeme a dýni tyčovým mixerem rozmixujeme dohladka.
Ohřejeme trochu mléka, musí být jen vlažné, přidáme 2 PL mouky, 1 PL cukru, suché droždí, promícháme vidličkou a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme rozehřáté máslo, přilijeme mléko, dále přidáme cukr, dýňové pyré, vejce, kvásek a vše dobře promícháme. Potom postupně vmícháváme hladkou mouku, kterou jsme předem promísili se solí a muškátovým oříškem.
Uhněteme hladké těsto a necháme ho na teplém místě pod utěrkou vykynout. Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
Z těsta tvoříme bochánky velikosti většího rajčete, resp. velikost podle toho, jak velké chceme dýničky mít. Bochánky nožem 8x nakrojíme, položíme je na plech vyložený pečícím papírem, pak do nich uprostřed uděláme prstem důlky, do kterých vložíme pekanové ořechy nebo kousek těsta v podobě stopky, nakonec dýničky potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme cca 25 minut.