Celozrnné špaldové bagetky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 15 g droždí
- 50 ml mléka
- 120 ml vody
- ½ lžičky cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 270 g celozrnné špaldové mouky
- 15 g čirokové mouky (nebo jiné mouky)
- ½ lžičky soli
- 12 g mletého lněného semínky
- 1 lžíce olivového oleje
Postup Celozrnné špaldové bagetky
Postup přípravy receptu
-
Mléko spolu s vodou zahřejte. Do misky rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžíci hladké mouky. Zalijte vlažným mlékem s vodou a rozmíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
V míse smíchejte oba druhy mouky, lněné semínko a sůl. Zalijte vzešlým kváskem, přidejte olej a důkladně prohněťte. Těsto vložte do mísy, potřete vodou a mísu překryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě asi hodinu. Během kynutí alespoň dvakrát propracujte a vždy povrch bochánku potřete lehce vodou.
Troubu předehřejte na 170 – 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
Těsto vyklopte na pracovní plochu a propracujte. Rozdělte na dvě poloviny a z každé vytvořte bagetu o průměru asi 4 cm. Potřete vodou a nechte kynout 15 – 20 minut.
Poté vložte do trouby a pečte 30 – 35 minut. 5 minut před koncem pečení potřete vodou.