Modelovací hmota na dorty

Recepty, Dorty

Suroviny

Na modelku:
Cukr moučka- 290 g
Fondán- 290 g
Glukoza- 70g
Voda- 40 ml
100% tuk (omega)- 40 g
Sušemé mléko- 290 g
Mandlové aroma- kapička
Na fondán:
Cukr krystal- 500 g
Voda- 200 ml
Kapka octu nebo lžíce glukozy
Glukoza:
Cukr krystal- 400g
Voda- 200 ml
Kyselina citronová- 1/2 lžičky

Postup přípravy receptu

  1. Glukoza: Smícháme cukr a kyselinu citronovou a vodu a velmi pomalu zahříváme. Necháme zahřívat cca hodinu a často mícháme, nesmí to vařit. Tato glukoza je čirá, když vychladne ještě zhouste.

  2. Fondán: Svaříme vodu s cukrem až bude vřít přidáme glukozu nebo kapku octa a ještě chvilku povaříme cca 5 minut.

  3. Potom sundáme z ohně a vylijeme na čistý plech, kde vařečkou budeme intenzivně míchat dokud nezbělá. Když zbělá a nebude tekutá, dubeme nadále propracovávat v ruce. Tímto fondánem se polívá např: Punčový dort

  4. Modelka: Cukr, fondán, glukozu a rozpuštěný 100% tuk dáme do mísy a propracujeme, pomalu přidáme vodu (postupně podle hustoty modelky), nakonec přidáme sušené mléko a mandlové aroma. Modelka by měla být měkká a tvárná.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!