Prešporské řízky
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 600 g telecí kýty (ořech)
- 2-3 cibule
- 1/2 paličky česneku
- petrželová nať
- několik kuliček celého pepře
- citrónová šťáva
- hladká mouka
- mletý bílý pepř
- 3 vejce
- 3 polévkové lžíce smetany ke šlehání
- strouhanka
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce sádla
Postup Prešporské řízky
Postup přípravy receptu
-
Z telecí kýty nakrájíme 4 plátky, rozklepeme je na co nejtenčí řízky a osolíme. Cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku na plátky. Do porcelánové mísy, která má přibližně stejný průměr jako plátky masa, rozložíme pětinu množství cibule, česneku, celého pepře a lístků petrželové natě. Na to položíme řízek a zakryjeme další částí cibule, česneku...ad. Takto pokračujeme - poslední vrstvu tvoří opět cibule a česnek. Zakryjeme mikrotenovou fólií a pořádně stlačíme (můžeme i něčím zatížit). Mísu uložíme do druhého dne v ledničce.
Druhý den vyndáme z ledničky minimálně hodinu před tepelnou úpravou. Hladkou mouku smícháme s bílým pepřem a vejce rozšleháme se smetanou. Plátky masa očistíme od cibule, česneku, petrželky i pepře a zakapeme citrónem. Obalujeme v mouce, vejcích a strouhance a jeden po druhém smažíme v dobře rozpálené směsi sádla, oleje a másla. Podáváme s jednoduchým bramborovým salátem.