Celozrnné pikantní tyčky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 180 g vody
- 150 g pšeničné celozrnné mouky
- 150 g hladké mouky
- lžíce oleje
- necelá lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- 10 g droždí
- (množství koření jde samozřejmě snížit)
- Náplň:
- mleté škvarky (přibližně 50 g)
Postup Celozrnné pikantní tyčky
Postup přípravy receptu
-
Všechnu celozrnnou mouku smícháme s vodou a necháme půl hodiny odpočinout.
Pak přidáme všechny ostatní suroviny (droždí rozmíchané ve lžíci vody navíc), umícháme těsto a hned ho rozválíme.
Potřeme mletými škvarky, složíme na třetiny jakoby do závinu a tento pak také složíme na třetiny - jako když děláme plundrové (překládané) těsto.
Uložíme na 20-30 minut do lednice, pak znovu rozválíme a poskládáme a opět dáme kynout do lednice.
Po 30 minutách vytáhneme, rozválíme na plát, asi 1 cm vysoký. Posypeme lněným semínkem, kmínem a hrubou solí (kdo může, má rád) a válečkem zaválíme. Rádýlkem nakrájíme úzké kratší tyčky, které přeneseme kynout na plech.
Po vykynutí upečeme (200°C/asi 15-20minut).