Celozrnné anglické muffiny (DlabemeZdrave)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

350 ml obilného mléka
225 g chlebové pšeničné mouky
225 g celozrnné pšeničné mouky
1 lžička obilného sladu
1 lžička soli
1 lžíce másla
20 g droždí
rýžová mouka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nalijeme mléko (nemělo by být ledové, ideální je pokojová teplota) a rozdrobíme do něj droždí.

  2. Na mléko nasypeme obě mouky tak, abychom zakryli celou hladinu.

  3. Uděláme důlek, do kterého nasypeme sůl, cukr a změklé máslo.

  4. Začneme pomalu míchat těsto, s rostoucí hustotou těsta zvyšujeme intenzitu hnětení.

  5. Hněteme zhruba 10-15min, poté těsto přikryjeme a dáme kynout na teplé místo, dokud nezdvojnásobí objem.

  6. Po vykynutí dáme těsto na pomoučený vál, lehce propracujeme a vyválíme na placku silnou asi 1cm.

  7. Kulatou formičku o průměru 8 cm namočíme v rýžové mouce a z těsta vykrojíme 10 muffinů. Odkrojky těsta můžeme znovu zpracovat, vyválet a vykrojit další kolečka. Vykrojené muffiny položíme na plech a poprášíme rýžovou moukou. Necháme kynout 20 minut.

  8. Rozehřejeme si nepřilnavou pánev. Muffiny pečeme pomalu 5 minut z každé strany. Podáváme nejlépe horké.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!