Celozrnné anglické muffiny (DlabemeZdrave)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 350 ml obilného mléka
- 225 g chlebové pšeničné mouky
- 225 g celozrnné pšeničné mouky
- 1 lžička obilného sladu
- 1 lžička soli
- 1 lžíce másla
- 20 g droždí
- rýžová mouka na posypání
Postup Celozrnné anglické muffiny (DlabemeZdrave)
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nalijeme mléko (nemělo by být ledové, ideální je pokojová teplota) a rozdrobíme do něj droždí.
Na mléko nasypeme obě mouky tak, abychom zakryli celou hladinu.
Uděláme důlek, do kterého nasypeme sůl, cukr a změklé máslo.
Začneme pomalu míchat těsto, s rostoucí hustotou těsta zvyšujeme intenzitu hnětení.
Hněteme zhruba 10-15min, poté těsto přikryjeme a dáme kynout na teplé místo, dokud nezdvojnásobí objem.
Po vykynutí dáme těsto na pomoučený vál, lehce propracujeme a vyválíme na placku silnou asi 1cm.
Kulatou formičku o průměru 8 cm namočíme v rýžové mouce a z těsta vykrojíme 10 muffinů. Odkrojky těsta můžeme znovu zpracovat, vyválet a vykrojit další kolečka. Vykrojené muffiny položíme na plech a poprášíme rýžovou moukou. Necháme kynout 20 minut.
Rozehřejeme si nepřilnavou pánev. Muffiny pečeme pomalu 5 minut z každé strany. Podáváme nejlépe horké.