Velikonoční kopřivová nádivka
Recepty, OstatníSuroviny
- 2 hrsti spařených listů kopřivy
- 400 g vařeného uzeného masa - plec, krkovice...
- 8 starších rohlíků
- cca 300 ml vývaru z uzeného masa nebo mléka
- 100 g uzené slaniny (špeku)
- 1 lžíce oleje nebo sádla
- 2 cibule
- 4-5 stroužků česneku, dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- 5-6 vajec, dle velikosti
- máslo
- strouhanka
- Dále dle chuti můžeme přidat:
- 1 drobně pokrájená červená paprika nebo kapie
- muškátový květ nebo oříšek
- houby, sýr...
Postup Velikonoční kopřivová nádivka
Postup přípravy receptu
-
Na oleji (sádle) necháme osmažit drobně pokrájené cibule a špek, Do větší mísy dáme na kostičky pokrájené starší rohlíky (housky), které pokropíme mlékem nebo vývarem z uzeného masa a necháme je nasáknout. K rohlíkům přidáme nastrouhaný česnek, zchladlou smaženou cibulku se špekem i výpekem, na kostičky pokrájené uzené maso (můžeme použít i zauzenou šunku), spařené nasekané kopřivy, žloutky, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků, směs nandáme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova na 180 stupňů.
Nádivku podáváme teplou s bramborovou kaší nebo bramborem, nebo jí necháme zchladnout a podáváme se zeleninovou oblohou jako rychlé studené pohoštění.
Dle chuti a pro obměnu můžeme do nádivky přidat muškátový květ, hrášek, papriku, houby, hrubě nastrouhanou mrkev, nastrouhaný sýr (Niva, Čedar...)... Nádivka pak bude mít jinou chuť i mozaiku.