Jahoďák - dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto, forma průměr 22 cm:
- 3 velká vejce (nebo 4x M)
- 80 g cukru krupice
- 1/2 vanilkového cukru
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce teplé vody
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- Krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 400 ml smetany ke šlehání
- cca 4 lžíce moučkového cukru, dle sladkosti jahod
- 1/2 vanilkového cukru
- Dále:
- cca 500 g jahod
- 1 dortové želé na 250 ml tekutiny + cukr
Postup Jahoďák - dort
Postup přípravy receptu
-
Krém: smetanu vyšleháme do tuha a zlehka vmícháme do vyšlehaného tvarohu s cukry dle chuti. Krém rozdělíme a do poloviny vmícháme na kousky pokrájené jahody (cca 250 g).
Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme korpus vychladnout, pak ho prokrojíme a naplníme polovinou náplně, do které jsme vmíchali pokrájené jahody. Pak zaklopíme vrchním dílem, potřeme rovnoměrně druhou polovinou čistého krému, kterou poklademe pokrájenými jahodami a přelijeme vlažným želé uvařeným dle návodu.
Vše necháme v chladnu proležet a ztuhnout.
Pak pokrájíme a před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou, čerstvou jahodou... Vše dle vlastní chuti.