Jahoďák - dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto, forma průměr 22 cm:
3 velká vejce (nebo 4x M)
80 g cukru krupice
1/2 vanilkového cukru
3 lžíce oleje
3 lžíce teplé vody
100 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
Krém:
250 g měkkého tvarohu
400 ml smetany ke šlehání
cca 4 lžíce moučkového cukru, dle sladkosti jahod
1/2 vanilkového cukru
Dále:
cca 500 g jahod
1 dortové želé na 250 ml tekutiny + cukr

Postup přípravy receptu

  1. Krém: smetanu vyšleháme do tuha a zlehka vmícháme do vyšlehaného tvarohu s cukry dle chuti. Krém rozdělíme a do poloviny vmícháme na kousky pokrájené jahody (cca 250 g).

  2. Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej, vodu a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení necháme korpus vychladnout, pak ho prokrojíme a naplníme polovinou náplně, do které jsme vmíchali pokrájené jahody. Pak zaklopíme vrchním dílem, potřeme rovnoměrně druhou polovinou čistého krému, kterou poklademe pokrájenými jahodami a přelijeme vlažným želé uvařeným dle návodu.

  3. Vše necháme v chladnu proležet a ztuhnout.

  4. Pak pokrájíme a před podáváním můžeme dozdobit šlehačkou, čerstvou jahodou... Vše dle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!