Bulky z kynutého bramborového těsta v makové drobence
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 50 g sádla
- 2 žloutky
- 120 g cukru
- 220 g den předem uvařených oloupaných brambor
- 30 g droždí
- špetka soli
- 2 dl mléka
- kůra z 1 dobře omytého citronu.
- Drobenka:
- 50 g másla
- 80 g cukru
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g mletého máku
Postup Bulky z kynutého bramborového těsta v makové drobence
Postup přípravy receptu
-
Pomohla mi pekárna, ale lze i klasicky: vytvoříme kvásek z droždí, trošky cukru a vlažného mléka.
Změklé máslo i sádlo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme citronovou kůru, žloutky, jemně nastrouhané brambory, vykynutý kvásek, obě prosáté mouky se solí a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Necháme vykynout.
Mezitím připravíme drobenku - změklé máslo rozmícháme s cukrem, moukou a mákem na sypkou směs.
Z těsta tvoříme malé bochánky (nebo jiné tvary dle vaší fantazie), můžeme potřít rozšlehanými zbylými bílky, oválíme v drobence, necháme na plechu ještě kynout a pak pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena.