Bulky z kynutého bramborového těsta v makové drobence

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
100 g másla
50 g sádla
2 žloutky
120 g cukru
220 g den předem uvařených oloupaných brambor
30 g droždí
špetka soli
2 dl mléka
kůra z 1 dobře omytého citronu.
Drobenka:
50 g másla
80 g cukru
50 g polohrubé mouky
50 g mletého máku

Postup přípravy receptu

  1. Pomohla mi pekárna, ale lze i klasicky: vytvoříme kvásek z droždí, trošky cukru a vlažného mléka.

  2. Změklé máslo i sádlo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme citronovou kůru, žloutky, jemně nastrouhané brambory, vykynutý kvásek, obě prosáté mouky se solí a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

  3. Necháme vykynout.

  4. Mezitím připravíme drobenku - změklé máslo rozmícháme s cukrem, moukou a mákem na sypkou směs.

  5. Z těsta tvoříme malé bochánky (nebo jiné tvary dle vaší fantazie), můžeme potřít rozšlehanými zbylými bílky, oválíme v drobence, necháme na plechu ještě kynout a pak pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!