Batátová polévka s pohankou a šalvějí

Recepty, Polévky

Suroviny

2 lžíce másla
1 pórek
1 větší mrkev
3 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru (2-3 cm)
1 středně velký batát
zeleninový vývar
sůl
pepř
asi 3 lístky šalvěje
muškátový květ
snítka čerstvého tymiánu
1/2 šálku pohankové lámanky
Na dochucení polévky:
asi 20 lístků čerstvé šalvěje
plátek másla

Postup přípravy receptu

  1. Pórek nakrájíme na půlkolečka a dáme do hrnce na rozehřáté máslo. Necháme ho chvilku restovat, po chvilce přimícháme mrkev nakrájenou na kousky, česnek nakrájený na plátky a nadroboučko nakrájený zázvor. Asi minutu necháme orestovat, pak zalijeme vývarem, přihodíme oloupané na kostičky nakrájené batáty, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj, špetku muškátového květu, snítku tymiánu a necháme vařit, až batáty změknou.

  2. Pak si odebereme asi 1/3 polévky, dáme stranou, zbytek polévky rozmixujeme a nerozmixovanou část vrátíme zpátky do hrnce. Polévku znovu přivedeme k varu, vsypeme pohankovou lámanku, hrnec přiklopíme, odstavíme a necháme 20 minut v klidu, aby pohanka změkla. Pak sundáme pokličku a polévku dobře promícháme.

  3. Na pánvičce rozehřejeme plátek másla. V momentě, kdy už by máslo začalo hnědnout, přihodíme čerstvé lístky šalvěje a za stálého míchání je necháme asi minutu smažit. Do každé porce polévky na talíři přidáme pár osmažených šalvějových lístků.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!