Batátová polévka s pohankou a šalvějí
Recepty, PolévkySuroviny
- 2 lžíce másla
- 1 pórek
- 1 větší mrkev
- 3 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru (2-3 cm)
- 1 středně velký batát
- zeleninový vývar
- sůl
- pepř
- asi 3 lístky šalvěje
- muškátový květ
- snítka čerstvého tymiánu
- 1/2 šálku pohankové lámanky
- Na dochucení polévky:
- asi 20 lístků čerstvé šalvěje
- plátek másla
Postup Batátová polévka s pohankou a šalvějí
Postup přípravy receptu
-
Pórek nakrájíme na půlkolečka a dáme do hrnce na rozehřáté máslo. Necháme ho chvilku restovat, po chvilce přimícháme mrkev nakrájenou na kousky, česnek nakrájený na plátky a nadroboučko nakrájený zázvor. Asi minutu necháme orestovat, pak zalijeme vývarem, přihodíme oloupané na kostičky nakrájené batáty, osolíme, opepříme, přidáme šalvěj, špetku muškátového květu, snítku tymiánu a necháme vařit, až batáty změknou.
Pak si odebereme asi 1/3 polévky, dáme stranou, zbytek polévky rozmixujeme a nerozmixovanou část vrátíme zpátky do hrnce. Polévku znovu přivedeme k varu, vsypeme pohankovou lámanku, hrnec přiklopíme, odstavíme a necháme 20 minut v klidu, aby pohanka změkla. Pak sundáme pokličku a polévku dobře promícháme.
Na pánvičce rozehřejeme plátek másla. V momentě, kdy už by máslo začalo hnědnout, přihodíme čerstvé lístky šalvěje a za stálého míchání je necháme asi minutu smažit. Do každé porce polévky na talíři přidáme pár osmažených šalvějových lístků.