Bůčková roláda s nádivkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1-1,5 kg masitějšího bůčku bez kosti a kůže
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- pepř
- kmín (celý, drcený)
- sůl
- Nádivka:
- 3 starší rohlíky
- trochu mléka na namočení pečiva
- 50 g slaniny
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- cca 1 cm plátek másla
- 1 KL majoránky
- čerstvá petrželka
- sůl
Postup Bůčková roláda s nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Plát masa upravte tak, že ho podélně rozříznete po vláknech, aby šel otevřít jako kniha. Kousek od kraje nedoříznete, aby držel pohromadě. Maso můžete mírně naklepat. Osolte, opepřete z obou stran. Na nádivku namočte do mléka rohlíky, nakrájené na slabé plátky nebo kostičky. Jakmile jsou měkké, vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte změklé máslo, vejce, nadrobno nakrájenou slaninu, prolisovaný česnek, majoránku, posekanou petrželku a osolte. Vše důkladně promíchejte.
Na plát maso rozprostřete nádivku, ne až ke krajům, a opět po vláknech roládu zaviňte. Zpevněte provázkem (můžete v řeznických potřebách koupit i síťku k tomu určenou). Roládu ze všech stran posypte kmínem. Do dno pekáče s poklicí nakrájejte nahrubo cibuli a česnek, na to položte roládu a podlijte cca 150 ml vody nebo vývaru. Přiklopené vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Po hodině poklici sejměte, roládu můžete obrátit a za občasného přelévání výpekem pečte ještě asi 30-40 minut. Podle potřeby dolévejte tekutinu.
Po upečení odstraňte provázek, nechte chvilku odpočinout a krájejte na silnější plátky. Podávejte s vařenými nebo šťouchanými brambory, případně kaší. Přelijte výpekem.