Bůčková paštika
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg bůčku
- 0,5 kg vepřových jater
- 0,3 kg sádla
- 300 ml sladké smetany
- pepř
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- bylinky
Postup Bůčková paštika
Postup přípravy receptu
-
1 kg tučnějšího bůčku nakrájejte na kousky, promíchejte s divokým kořením (pepř, bobkový list, nové koření) a dejte asi na 1,5 hodiny péct při 200°C.
Pak k masu přidejte 500 g vepřových jater a dejte péct ještě asi na 20–30 minut. Maso vyndejte z trouby a navrch nechte rozpustit asi 300 g sádla.
Takto připravené maso namelte na masovém strojku, vmíchejte do něj zbylý tuk z pekáče, přidejte asi 200–300 ml smetany ke šlehání a dochucovadla podle fantazie (nasekané bylinky, kousky mandlí, portské víno, sherry nebo whisky, brusinky), vše promíchejte, nechte krátce projít varem, podle vašich preferencí rozmixujte a naplňte do skleniček.
Dobré je do ní přidat také na jemno nakrájené pečené jiné maso (zvěřinu a podobně). Sklenky klasicky zavařte.