Bůčková kapsa s jednoduchou nádivkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

900 g libovějšího vepřového bůčku bez kosti
100 ml smetany 33%
2 rohlíky staré 1 až 2 dny
2 vejce
4 lahůdkové cibulky (bílou i zelenou část)
1 červenou papriku
3 prolisované stroužky česneku
mletý pepř
sůl
Dále budeme potřebovat:
1 lžičku celého kmínu
2 lžíce oleje
1 drobně nakrájenou cibuli
5 na plátky nakrájených stroužků česneku
vodu na podlévání
nit na zajištění kapsy

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V hlubší míse vidličkou rozšleháme žloutky se smetanou a špetkou soli. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a necháme 10 minut nasáknout.

  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Barevnou papriku a lahůdkové cibulky nakrájíme a přidáme k nasáknutému pečivu. Přidáme špetku pepře, sníh a vše promícháme.

  3. Do opláchnutého a osušeného bůčku prořízneme ostrým delším nožem otvor/kapsu pro náplň. Kůži nařízneme do tvaru mřížky a do masa uvnitř i na povrchu vetřeme sůl.

  4. Kapsu naplníme náplní, otvor zajistíme jehlou na závitky, nebo zašijeme a pro lepší držení tvaru můžeme ještě bůček utáhnout nití.

  5. Do kastrolu, nebo pekáčku dáme cibuli a česnek, bůček položíme kůží dolů, posypeme kmínem a podlijeme trochou horké vody. Přiklopíme poklicí, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 80 minut za občasného přelévání šťávou a podlévání vodou.

  6. Poté vytáhneme kastrol z trouby, bůček otočíme kůží nahoru a do šťávy seškrábeme výpečky z okraje kastrolu. Malinko podlijeme, opět vložíme do trouby a pod poklicí pečeme 40 minut.

  7. 20 minut před koncem poklici odstraníme a za občasného přelévání šťávou dopečeme doměkka.

  8. Po upečení odstraníme nitě a bůček nakrájíme na porce. Podáváme teplé, například s bramborem a se zelím, ale hodí se i po studenu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!