Bůčková kapsa s jednoduchou nádivkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 900 g libovějšího vepřového bůčku bez kosti
- 100 ml smetany 33%
- 2 rohlíky staré 1 až 2 dny
- 2 vejce
- 4 lahůdkové cibulky (bílou i zelenou část)
- 1 červenou papriku
- 3 prolisované stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
- Dále budeme potřebovat:
- 1 lžičku celého kmínu
- 2 lžíce oleje
- 1 drobně nakrájenou cibuli
- 5 na plátky nakrájených stroužků česneku
- vodu na podlévání
- nit na zajištění kapsy
Postup Bůčková kapsa s jednoduchou nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. V hlubší míse vidličkou rozšleháme žloutky se smetanou a špetkou soli. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a necháme 10 minut nasáknout.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Barevnou papriku a lahůdkové cibulky nakrájíme a přidáme k nasáknutému pečivu. Přidáme špetku pepře, sníh a vše promícháme.
Do opláchnutého a osušeného bůčku prořízneme ostrým delším nožem otvor/kapsu pro náplň. Kůži nařízneme do tvaru mřížky a do masa uvnitř i na povrchu vetřeme sůl.
Kapsu naplníme náplní, otvor zajistíme jehlou na závitky, nebo zašijeme a pro lepší držení tvaru můžeme ještě bůček utáhnout nití.
Do kastrolu, nebo pekáčku dáme cibuli a česnek, bůček položíme kůží dolů, posypeme kmínem a podlijeme trochou horké vody. Přiklopíme poklicí, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 80 minut za občasného přelévání šťávou a podlévání vodou.
Poté vytáhneme kastrol z trouby, bůček otočíme kůží nahoru a do šťávy seškrábeme výpečky z okraje kastrolu. Malinko podlijeme, opět vložíme do trouby a pod poklicí pečeme 40 minut.
20 minut před koncem poklici odstraníme a za občasného přelévání šťávou dopečeme doměkka.
Po upečení odstraníme nitě a bůček nakrájíme na porce. Podáváme teplé, například s bramborem a se zelím, ale hodí se i po studenu.