Brokolicové špalíčky s rajčatovým dipem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- ´Špalíčky:
- 250 g brokolice
- 40 g drcených ovesných vloček
- 25 g parmezánu
- 1 stroužek česneku
- snítka tymiánu
- 20 g dýňového másla (popř. tahini pasty)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- hrst dýňových semínek (nebo sezamových
- – podle toho, jestli jste přidali dýňovou nebo sezamovou pastu)
- Rajčatový dip:
- 1 jarní cibulka
- ½ lžíce olivového oleje
- ½ plechovky drcených rajčat
- sůl
- pepř
- bazalka
- tymián
Postup Brokolicové špalíčky s rajčatovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Brokolici rozeberte na menší růžičky. V hrnci dejte vařit vodu, přidejte větší špetku soli a brokolici vložte do vody. Vařte 2 minuty, sceďte a vložte do ledové vody, aby se brokolice rychle zchladila. Vyjměte a nechte okapat.
Brokolici vložte do mixéru a spolu s vločkami promixujte tak, aby měla směs drobné kousky, ale aby nebyla na jemnou kaši.
Směs vyklopte do mísy. Utřete česnek se solí, parmezán nastrouhejte, otrhejte lístky tymiánu a spolu s pepřem a dýňovou pastou přidejte k brokolicové směsi. Nechte pár minut odležet.
Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
Dýňová semínka nasekejte na drobné kousky.
Navlhčete si ruce vodou. Z brokolicové směsi vyvalujte válečky, které z obou stran zploštíte, abyste utvořili špalíčky. Můžete také vyválet dlouhého hada o průměru asi 2 – 2,5 cm a kousky z něj ukrajovat. Délka záleží na vás, doporučuji tak 5 cm. Během vyvalování si stále vlhčete ruce.
Každý kousek obalte v drcených semínkách. Rozložte na plech a pečte 30 minut.
Na olivovém oleji osmažte jemně nakrájenou cibulku, zalijte rajčaty, osolte a opepřete a pár minut za občasného míchání vařte. Přidejte bylinky a stáhněte z plotny. Podávejte k brokolicovým špalíčkům.