Bramborové taštičky s povidly a ořechovou omáčkou

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Těsto pro 2 osoby:
200 g ve slupce vařených oloupaných brambor
50 g polohrubé mouky
30 g hrubé mouky
0,5 lžičky soli
1 vejce (část bílku dáme stranou)
polohrubá mouka na vál
Náplň:
4 lžíce hustých švestkových povidel
2 lžíce rumu
3 lžíce strouhaného perníku
Omáčka:
100 ml vody
100 g třtinového cukru
1 lžíce tekutého medu
60 g oloupaných opražených lískových ořechů
1 lžíce másla

Postup přípravy receptu

  1. Brambory najemno nastrouháme nebo prolisujeme.

  2. Přisypeme prosáté mouky, přidáme zbytek ingredincí a vypracujeme tuhé těsto.

  3. Je-li těsto řídké, přidáme mouku. Vál posypeme trochou mouky a těsto vyválíme na cca 2 mm a radýlkem rozdělíme na obdélníky.

  4. Povidla smícháme s rumem a nastrouhaným nebo pomletým perníkem.

  5. Tuto náplň klademe lžičkou doprostřed každého obdélníku.

  6. Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme lžičkou soli. Okraje obdélníků potřeme mírně rozšlehaným bílkem a přehneme.

  7. Řádně uzavřeme, aby náplň nevytekla.

  8. Do malého kastrůlku dáme vodu, med, cukr a necháme na mírném plameni vařit do zhoustnutí. Pak stáhneme z plamene, přidáme máslo a opražené a posekané ořechy.

  9. Taštičky vaříme cca 5 minut, poté vybereme děrovanou lžící, necháme okapat a na talířích přeléváme teplou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!