Bramborové pagáčky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
500 g ve slupce vařených brambor
20 g droždí
1 vejce
2 lžičky soli
2 dl mléka
1 dl oleje
125 g másla
Na posyp:
kmín
sezam
eidam
lněné semínko

Postup přípravy receptu

  1. Do prosáté mouky vmícháme sůl, uděláme důlek do něj nadrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vajíčka, olej a vypracujeme v hladké těsto. Necháme asi hodinu nakynout.

  2. Mezi tím uvaříme brambory, nastrouháme je na jemno a necháme vychladnout. Na rozválené těsto rozprostřeme brambory a na ně nastrouháme máslo.

  3. Těsto přeložíme a necháme 20 minut kynout. Překládání opakujeme třikrát. Potom těsto JEMNĚ rozválíme asi na 6,5-7 mm (30x40cm), vykrajujeme pagáče, potřeme vajíčkem a kdo chce posype sezamem nebo kmínem a nebo eidamem, jak kdo má rád, ale nemusí se sypat vůbec, jsou vynikající i tak.

  4. Pečeme dozlatova na 200°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!