Bramborové pagáčky
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 500 g ve slupce vařených brambor
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 2 lžičky soli
- 2 dl mléka
- 1 dl oleje
- 125 g másla
- Na posyp:
- kmín
- sezam
- eidam
- lněné semínko
Postup Bramborové pagáčky
Postup přípravy receptu
-
Do prosáté mouky vmícháme sůl, uděláme důlek do něj nadrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vajíčka, olej a vypracujeme v hladké těsto. Necháme asi hodinu nakynout.
Mezi tím uvaříme brambory, nastrouháme je na jemno a necháme vychladnout. Na rozválené těsto rozprostřeme brambory a na ně nastrouháme máslo.
Těsto přeložíme a necháme 20 minut kynout. Překládání opakujeme třikrát. Potom těsto JEMNĚ rozválíme asi na 6,5-7 mm (30x40cm), vykrajujeme pagáče, potřeme vajíčkem a kdo chce posype sezamem nebo kmínem a nebo eidamem, jak kdo má rád, ale nemusí se sypat vůbec, jsou vynikající i tak.
Pečeme dozlatova na 200°C.