Boží milosti - růžičky, mašličky
Recepty, CukrovíSuroviny
- 380 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 žloutky
- 50 g másla
- lžíce cukru
- 200 ml kysané smetany
- 1/4 kávové lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody
- 1 polévková lžíce rumu
- Olej na smažení
- moučkový cukr (s vanilkou nebo skořicí na obalování)
Postup Boží milosti - růžičky, mašličky
Postup přípravy receptu
-
Změklé máslo utřeme s cukrem do hladka, přidáme sůl a žloutky, vyšleháme do krému, pak přidáme rum, smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké nelepivé těsto.
Po částech tence rozvalujeme, vykrajujeme rádlem nebo formičkami drobnější tvary, větší tvary prořízneme, aby se nekroutily a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dočervena.
Necháme odsát přebytečný tuk a obalíme v cukru nebo jen pocukrujeme.
Růžičky: z plátu vykrojíme formičkami 3 velikosti kytiček, složíme na sebe od největší po nejmenší, mezi vrstvami vždy střed trošku potřeme bílkem.
Pak uprostřed uděláme prstem důlek, čímž se kytičky spojí a rozevřou. Smažíme nejprve vrchem dolů, pak obrátíme a dosmažíme.
Mašličky: obdélníček z těsta nařízneme dvakrát a otvory protáhneme konce - na obrázku zcela vpravo.