Rozplácle pečené kuře
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 1 kuře
- 250 ml piva (použila jsem bezlepkový Birell)
- 1 PL jablečného octa
- 1 kostka bezlepkového zeleninového bujonu
- 4 snítky tymiánu
- Kořenící směs:
- 30 g třtinového cukru
- 5 g soli (cca 1 kávová lžička)
- 1 lžička koření na kuře (Penny koření)
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 lžičky provensálského koření
Postup Rozplácle pečené kuře
Postup přípravy receptu
-
Kuře opláchneme, osušíme, položíme prsíčky dolů, stehna vykloubíme v kyčelním kloubu a velmi ostrým nožem z obou stran páteře provedeme řez, abychom oddělili páteř a biskupa od kostry a krku. Kuře zbavené páteře rozevřeme, obrátíme kůží nahoru a ještě odřízneme poslední článek křidélek, která by se připalovala, stehna nasměrujeme směrem k sobě na pečení, nikoli ven.
V misce připravíme kořenící směs, smícháme všechny ingredience. Nejprve posypeme vnitřní (teď již spodní) stranu kuřete, částečně směs dáme i pod stehenní kůži. Poté směsí posypeme vnější (teď horní) stranu kuřete a opět směs dáme i pod kůži na krku, kde jednoduše vytvoříme jakousi kapsu.
Nepotřebujeme použít olej, protože kuře samo pustí dostatečně tuku k pečení, proto na dno rozdrobíme pouze bujonovou kostku, na ni položíme kuře kůží nahoru s vykloubenými stehny nasměrovanými k sobě a na kůži rozložíme snítky tymiánu (můžeme jich dát více či méně, dle vlastní chuti).
Vše podlijeme pivem smíchaným s octem a dáme přikryté péct do předehřáté trouby na 180°C na cca 50-55 minut. Během této doby kuře občasně zkontrolujeme a přeléváme vznikající šťávou s výpekem. Pokračujeme v pečení, dokud není kuře krásně propečené a měkké.
Podávala jsem samotné s chlebem i jen se salátem, samozřejmě jako přílohu si může každý zvolit dle vlastního výběru...rýži, brambory, zeleninu, salát apod.