Rozplácle pečené kuře

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

1 kuře
250 ml piva (použila jsem bezlepkový Birell)
1 PL jablečného octa
1 kostka bezlepkového zeleninového bujonu
4 snítky tymiánu
Kořenící směs:
30 g třtinového cukru
5 g soli (cca 1 kávová lžička)
1 lžička koření na kuře (Penny koření)
1 lžička sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky provensálského koření

Postup přípravy receptu

  1. Kuře opláchneme, osušíme, položíme prsíčky dolů, stehna vykloubíme v kyčelním kloubu a velmi ostrým nožem z obou stran páteře provedeme řez, abychom oddělili páteř a biskupa od kostry a krku. Kuře zbavené páteře rozevřeme, obrátíme kůží nahoru a ještě odřízneme poslední článek křidélek, která by se připalovala, stehna nasměrujeme směrem k sobě na pečení, nikoli ven.

  2. V misce připravíme kořenící směs, smícháme všechny ingredience. Nejprve posypeme vnitřní (teď již spodní) stranu kuřete, částečně směs dáme i pod stehenní kůži. Poté směsí posypeme vnější (teď horní) stranu kuřete a opět směs dáme i pod kůži na krku, kde jednoduše vytvoříme jakousi kapsu.

  3. Nepotřebujeme použít olej, protože kuře samo pustí dostatečně tuku k pečení, proto na dno rozdrobíme pouze bujonovou kostku, na ni položíme kuře kůží nahoru s vykloubenými stehny nasměrovanými k sobě a na kůži rozložíme snítky tymiánu (můžeme jich dát více či méně, dle vlastní chuti).

  4. Vše podlijeme pivem smíchaným s octem a dáme přikryté péct do předehřáté trouby na 180°C na cca 50-55 minut. Během této doby kuře občasně zkontrolujeme a přeléváme vznikající šťávou s výpekem. Pokračujeme v pečení, dokud není kuře krásně propečené a měkké.

  5. Podávala jsem samotné s chlebem i jen se salátem, samozřejmě jako přílohu si může každý zvolit dle vlastního výběru...rýži, brambory, zeleninu, salát apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!