Borůvkové koláče
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- 90 g máslo
- 42 g droždí
- 250 ml mléka
- 2 ks žloutky
- Sůl
- Drobenka:
- 200 g hrubé mouky
- 120 g cukru moučka
- 120 g másla
- 1 ks vanilkového cukru
Postup Borůvkové koláče
Postup přípravy receptu
-
Na drobenku si rozpustíme máslo a promícháme je s hrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem.
Na těsto si mírně ohřejeme mléko, rozpustíme máslo, žloutky oddělíme od bílků. Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme vlažné mléko, lžičku cukru a lžičku polohrubé mouky. Připravený kvásek necháme vykynout.
Mouku, sůl a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Žloutky rozpustíme ve zbytku mléka a přilejeme k mouce. Přidáme rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Promícháme a vypracujeme spíše řidší těsto, které necháme 20 minut odpočinout.
Poté je vypracujeme do požadovaného tvaru menších koláčů, posypeme borůvkami a drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut při teplotě 150°C.