Borůvkové koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
500 g polohrubé mouky
60 g cukru
90 g máslo
42 g droždí
250 ml mléka
2 ks žloutky
Sůl
Drobenka:
200 g hrubé mouky
120 g cukru moučka
120 g másla
1 ks vanilkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Na drobenku si rozpustíme máslo a promícháme je s hrubou moukou, moučkovým a vanilkovým cukrem.

  2. Na těsto si mírně ohřejeme mléko, rozpustíme máslo, žloutky oddělíme od bílků. Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme vlažné mléko, lžičku cukru a lžičku polohrubé mouky. Připravený kvásek necháme vykynout.

  3. Mouku, sůl a moučkový cukr prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou citronovou kůru. Žloutky rozpustíme ve zbytku mléka a přilejeme k mouce. Přidáme rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Promícháme a vypracujeme spíše řidší těsto, které necháme 20 minut odpočinout.

  4. Poté je vypracujeme do požadovaného tvaru menších koláčů, posypeme borůvkami a drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut při teplotě 150°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!